Kanada poslala patrolni avion na Haiti za pomoć u borbi s bandama

Kanada je rasporedila vojnu letjelicu iznad Haitija kako bi pružila podršku vlastima u borbi sa ‘alarmantnom sigurnosnom situacijom’ i aktivnostima haićanskih bandi.

Kraljevska kanadska avijacija (RCAF) je rasporedila pomorski patrolni avion ta CP-140 Aurora, kao odgovor na zahtjev Haitija za podršku dok nasilje nastavlja da eskalira u zemlji (Reuters)

Kanadska vlada saopštila je da je rasporedila vojnu letjelicu iznad Haitija, kako bi pružila podršku vlastima u Port-au-Princeu, u borbi sa, “alarmantnom sigurnosnom situacijom” i aktivnostima haićanskih bandi.

Kanada je u saopštenju navela da pruža podršku Haićanskoj policiji i da je Kraljevska kanadska avijacija (RCAF) rasporedila pomorski patrolni avion ta CP-140 Aurora, kao odgovor na zahtjev Haitija za podršku dok nasilje nastavlja da eskalira u zemlji, prenosi Reuters.

Patrolna letjelica će osigurati obavještajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti kako bi ojačala napore za uspostavljanje i održavanje mira i ostat će u regiji “nekoliko dana”, saopštila je kanadska vlada, prenosi Tanjug.

Širenje bandi

Haićanske bande su proširile svoju teritoriju od ubistva tadašnjeg predsjednika Jovenela Moisea 2021. godine, navodi Reuters.

Nasilje, kao rezultat toga, ostavilo je veći dio zemlje van kontrole vlasti i dovelo do svakodnevnih sukoba bandi sa policijom.

U oktobru su Ujedinjeni narodi predložili da se na Haiti pošalju “snage za brzo djelovanje” za borbu protiv eskalacije nasilja oružanih bandi, čije su kriminalne aktivnosti na terenu prouzrokovale stotine mrtvih i hiljade raseljenih.

Očekuje se da će Haiti biti na dnevnom redu kada američki predsjednik Joe Biden posjeti Kanadu sljedećeg mjeseca, navodi Reuters.

Izvor: Agencije