Nobelovka Ebadi: Iranski revolucionarni proces je nepovratan

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi kaže da je smrt mlade Kurdkinje u pritvoru pokrenula nepovratan ‘revolucionarni proces’, koji bi mogao urušiti Islamsku Republiku.

Shirin Ebadi je jedna od najistaknutijih zagovornica protuvladinih protesta (Reuters)

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, iranska advokatica Shirin Ebadi, izjavila je da je smrt mlade Kurdkinje u pritvoru pokrenula nepovratan “revolucionarni proces”, koji bi u konačnici trebao urušiti Islamsku Republiku.

Iranski vjerski vladari suočeni su s nemirima velikih razmjera od kako je Mahsa Amini umrla u zatvoru policije za moral 16. septembra, nakon što je bila privedena zbog “neprimjerenog nošenja hidžaba” (marame koja prekriva kosu), prenosi Hina.

Iranske vlasti tvrde da su ranije medicinske tegobe uzrok njezine smrti, a ne batinjanjem, te optužuje Sjedinjene Američke Države i druge “neprijatelje Irana” da potiču nemire u svrhu destabilizacije vjerskog establišmenta.

S nemirima se vlasti obračunavaju te su izrekle više desetaka smrtnih kazni sudionicima protesta i do sada izvele najmanje četiri smaknuća, čime žele zastrašiti narod i odvratiti ga od protesta na ulicama, ističu aktivisti za ljudska prava.

Jedan od najvećih izazova za vlast

Gorljiva kritičarka iranskog vjerskog vodstva, koje vlada zemljom od uspostave Islamske Republike 1979. godine, Shirin Ebadi je jedna od najistaknutijih zagovornica protuvladinih protesta.

Kao i mnogi drugi kritičari iranskog vjerskog vrha, i ona vjeruje da je sadašnji val protesta jedan od najvećih izazova do sada za iransku vlast.

“Ovaj revolucionarni proces nalik je vozu koji se neće zaustaviti sve do konačnog odredišta”, rekla je Shirin Ebadi, koja je Nobelovu nagradu za mir primila 2003. godine, za rad u odbrani ljudskih prava, te od 2009. godine živi u egzilu u Londonu.

Upravo je Islamska revolucija 1979. godine srušila režim tadašnjeg iranskog šaha Reze Mohamada Pahlavija, sekularnog monarha povezanog sa Zapadom, što je dovelo do formiranja Islamske Republike.

Protesti su dodatno produbili krizu između vladara i šireg društva, jer je smrt Kurdkinje Mahse Amini izazvala eksploziju koja je izbacila gnjev Iranaca protiv vlasti od ekonomske krize do diskriminacije etničkih manjina, do općenito gušenja društvenih i političkih sloboda.

Mjesecima Iranci zazivaju pad vjerskog establišmenta te izvikuju slogane protiv vrhovnog vjerskog vođe, ajatolaha Alija Khamneija.

U protestima do sada ubijeno 527 ljudi

Protesti su popustili od kako su počela javna smaknuća demonstranata osuđenih na smrt.

Videosnimci podijeljeni na društvenim mrežama, koje Reuters ne može provjeriti, pokazuju da ljudi sa krovova kuća u pojedinim gradovima izvikuju “Smrt Khamneiju”, no razmjeri takvih protesta neusporedivi su s masovnim izlascima na ulicu proteklih mjeseci.

Grupa za ljudska prava HRANA objavila je u srijedu da je u protestima do sada ubijeno 527 ljudi, među njima 71 maloljetnik te 70 pripadnika snaga sigurnosti.

Vjeruje se da je u zatvoru 19.262 demonstranata.

Shirin Ebadi, koja je govorila u telefonskom intervjuu iz Londona, rekla je da je upravo nasilje vlasti prema demonstrantima produbilo gnjev kod Iranaca protiv vjerskog vodstva, jer nije pokazalo empatiju prema žrtvama

“Protesti su poprimili drukčiji oblik, no nisu prestali”, rekla je ona za Reuters.

“S jačanjem ekonomske bijede, koju uglavnom izazivaju američke sankcije Iranu, zbog navodnog razvoja nuklearnog oružja, mnogi Iranci trpe posljedice galopirajuće inflacije i rasta nezaposlenosti.”

Zapad treba povući ‘praktične poteze’

Inflacija je narasla na 50 posto, najviša u nekoliko desetljeća, nezaposlenost mladih je iznad 50 posto te Iranci tonu prema granici siromaštva, prema podacima iranskog zavoda za statistiku.

Kritike zapadnih zemalja upućene iranskim vlastima zbog nasilnog gušenja protesta stvaraju dodatne napetosti u vrijeme kada dvije strane trebaju obnoviti iranski sporazum o nuklearnom oružju iz 2015. godine, iz kojeg se jednostrano povukao bivši američki predsjednik Donald Trump.

“Da bi prisilio vjersko vodstvo na odlazak sa vlasti, Zapad treba povući ‘praktične poteze’, na primjer sniziti političke veze povlačenjem svojih ambasadora iz Teherana i ne sklapati nikakav sporazum s Islamskom Republikom, pa tako ni nuklearni”, smatra Shirin Ebadi.

Izvor: Agencije