IAEA u Iranu pronašla tragove visoko obogaćenog urana

Čelnik IAEA-e prvi put je potvrdio da je Iran proizveo obogaćeni uran gotovo dovoljan za razvoj nuklearnog naoružanja, navodi se u izvještaju u koji je uvid imala njemačka agencija dpa.

Iranske vlasti IAEA-i su rekle kako je visoko obogaćen uran rezultat 'nenamjernih fluktuacija' (Reuters)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da je u Iranu pronašla čestice visoko obogaćenog urana, nivoa gotovo dovoljne za razvoj nuklearnog naoružanja.

Čelnik IAEA-e Rafael Grossi je prvi put potvrdio da uran ima nivo čistoće od 83,7 posto. Za nuklearno oružje potrebna je čistoća od 90 posto, piše agencija dpa a prenosi Hina.

Tragovi su otkriveni u januaru, tokom inspekcije postrojenja za obogaćivanje urana u Fordowu.

Iranske vlasti IAEA-i su rekle kako je visoko obogaćen uran rezultat „nenamjernih fluktuacija“.

U toku su razgovori s Teheranom kako bi se razjasnio problem, navodi se u izvještaju koje nije javan, ali do kojeg je došla njemačka agencija.

Grossi je u januaru istakao da Iran već ima dovoljno obogaćenog urana za nekoliko nuklearnih bombi ako se on još dodatno obogati.

U izvještaju stoji da Iran između ostalog posjeduje gotovo 435 kilograma urana s čistoćom od 20 posto, što je 48 kilograma više nego u prethodnom tromjesečnom izvještaju iz novembra.

Zalihe urana s čistoćom od 50 posto narasle su za 25 kilograma te trenutno iznose nešto manje od 88 kilograma.

‘Nuklearna tehnologija za miroljubive svrhe’

Teheran tvrdi da ga nuklearna tehnologija zanima samo za miroljubive svrhe.

Iran se 2015. u dogovoru sa svjetskim silama obavezao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. Sporazum je trebao spriječiti proizvodnju nuklearnog oružja u Islamskoj Republici.

Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao SAD iz sporazuma 2018, a Teheran je odgovorio proširenjem svog programa obogaćivanja urana i ograničavanjem inspekcija IAEA-e.

Pregovori o oživljavanju nuklearnog dogovora mjesecima stoje na mjestu.

Izvor: Agencije