HRW poziva predsjednika Tunisa da prekine s gušenjem pravosuđa

Human Rights Watch kaže da je vlada Kaisa Saieda oduzela nezavisnost pravosuđu dok se nastavljaju hapšenja protivnika.

Predsjednik Tunisa Kais Saied optužen je za organiziranje 'otimanja vlasti' (Hassene Dridi/AP Photo)

Tunis mora vratiti na posao sve sudije i tužitelje koje je proizvoljno smijenio predsjednik Kais Saied, saopćio je Human Rights Watch (HRW), a grupa za ljudska prava je dodala da sve mjere poduzete da se “sruši nezavisnost pravosuđa” trebaju poništiti.

Najnoviji izvještaj nadzornog tijela, objavljen u ponedjeljak, uslijedio je nakon što je Ministarstvo pravosuđa koje je imenovao Saied odbilo vratiti na posao 49 sudija, uprkos nalogu upravnog suda da to učini.

“Ovi udarci na nezavisnost pravosuđa odražavaju odlučnost vlade da podredi tužitelje i sudije izvršnoj vlasti, na račun prava Tunižana na pošteno suđenje pred nezavisnim i nepristranim sudijama”, rekao je Salsabil Chellali, direktor HRW-a za Tunis.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava opisala je Saiedovu proklamiranu antikorupcijsku kampanju kao “otimanje vlasti” koja je započela 25. jula 2021., kada je Saied smijenio tadašnjeg premijera Hichema Mechichija i dao sebi široke ovlasti.

Otpuštanje sudija i tužilaca

Šestog februara 2022. jednostrano je raspustio Visoko sudsko vijeće (VSS) – ustavno tijelo s mandatom garantiranja nazavisnosti pravosuđa – i zamijenio ga privremenim vijećem koje imenuje svih 21 člana.

Saied je sebi također dao ovlast da intervenira u karijerama i otpuštanju sudija bez ikakvog oblika neposredne žalbe.

Zatim, 1. juna 57 sudija i tužitelja otpušteno je nakon optužbi za finansijsku i “moralnu” korupciju i ometanje istraga. Prema novim odredbama koje je uveo Saied protiv njih je automatski pokrenut krivični progon.

Uprkos zakonu koji sudijama daje pravo da osporavaju svoja otpuštanja tek nakon što sudovi donesu konačnu presudu u njihovim krivičnim predmetima, oni su se ipak žalili upravnom sudu u Tunisu zbog otpuštanja.

Sud je presudio u korist njih 49, ocijenivši da su radnje poduzete protiv njih “kršenje prava na pošteno suđenje” i “teške povrede prava na pristup sudu, pretpostavke nevinosti i prava na odbranu”.

Otpušten nakon 30 godina

U razgovoru s Human Rights Watchom, otpuštene sudije rekle su da su im oduzete plata i beneficije, uključujući zdravstveno osiguranje te da su bili izloženi uznemiravanju na internetu, na profilima društvenih mreža za koje se smatralo da podržavaju vlasti.

Sadok Hachicha, istražni sudija na prvostepenom sudu u Sousseu, bio je sudija gotovo 30 godina prije nego što je otpušten.

Predsjednikova odluka je “politički motivirana protiv sudija koji nisu htjeli slijediti naređenja”, rekao je Hachicha. “Namjera mu je zaplašiti sudije, potisnuti svaki nezavisni duh.”

Hachicha je rekao kako vjeruje da je njegova smjena bila odmazda za njegovu naredbu da Mehdi Ben Gharbia, istaknuti poslovni čovjek koji je bio ministar od 2016. do 2018. i bio član parlamenta kojeg je Saied raspustio, bude privremeno pušten na slobodu u decembru 2021., nakon što je bio uhapšen pod optužbama za korupciju.

Tužilaštvo se žalilo na odluku, a Hachicha kaže da ga je šest puta pozvalo Ministarstvo pravosuđa u vezi s njegovim vođenjem slučaja, te da je bio meta klevetničke kampanje na društvenim mrežama.

Objavljivanje privatnih podataka

U drugom slučaju, komentari predsjednika Saieda doveli su do kampanje na društvenim mrežama protiv sutkinje Khire Ben Khalife, koja je bila optužena za preljub.

Osobni podaci, uključujući službeni policijski izvještaj i takozvani “test nevinosti”, objavljeni su na stranicama društvenih medija koje podržavaju predsjednika.

Saied je svoje postupke opisao kao dio, kako kaže, antikorupcijske kampanje.

HRW je odbacio predsjednikov stav. “Borba protiv korupcije ne bi trebala biti instrumentalizirana u političke svrhe i trebala bi se provoditi u skladu s vladavinom prava”, rekao je Chellali.

“Vlasti bi trebale odmah prestati s napadima na pravosuđe i ciljati na sudije putem krivičnog progona i zastrašivanja.”

Izvještaj HRW-a dolazi u trenutku kada tuniske vlasti nastavljaju kampanju hapšenja opozicionih osoba.

Tuniski mediji objavili su u ponedjeljak da je Said Ferjani, vodeća osoba stranke Ennahdha, uhapšen.

Uslijedilo je hapšenje Jaouhara Bena Mbareka, još jednog istaknutog protivnika Saieda, prošle sedmice.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada