Žrtve u novom snažnom zemljotresu u Turskoj

Zemljotres, koji se osjetio i u okolnim pokrajinama, zabilježen je u Malatyi, na dubini od 6,96 kilometara.

Zemljotres je registriran u 12:04 sati po lokalnom vremenu (Anadolija)

Zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio je okrug Yesilyurt u turskoj Malatyi, a prema prvim procjenama vlasti, poginula je jedna osoba, a više od sto je povrijeđeno.

Zemljotres je registriran u 12:04 sati po lokalnom vremenu, tvrdi Anadolija.

Iz Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD) saopćeno je da je epicentar zemljotresa bio u okrugu Yesilyurt u Malatyi.

“Postoje srušene zgrade i naši timovi za potragu i spašavanje poslani su u regiju”, naveo je AFAD.

Vlasti tvrde da se u zemljotresu srušilo 29 zgrada.

Najmanje 103 osobe su povrijeđene, izjavio je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca, koji je dodao  da su na liječenju u zdravstvenim ustanovama.

Naveo je da su ispod ruševina izvučene 32 osobe.

HIljade naknadnih potresa

Zabilježen je na dubini od 6,96 kilometara.

Poginula osoba stradala je pri rušenju fabrike u Kahramanmarasu, gdje je bio epicentar razorog zemljotresa 6. februara.

Gradonačelnik Yesilyurta Mehmet Cinar rekao je televiziji HaberTurk da su se brojne zgrade srušile, uključujući jednu četverospratnicu gdje su pod ruševinama ostali otac i kćerka.

Na televizijskim snimcima vidi se kako pripadnici hitne pomoći unose muškarca u ambulantno vozilo, dok spasioci pokušavaju stupiti u kontakt sa njegovom kćerkom koja je ostala pod ruševinama.

Al Jazeerina reporterka Teresa Bo je u javljanju iz Gaziantepa rekla da se zemljotres osjetio i u području na kojem su preživjeli iz ranijih zemljotresa našla privremeni smještaj.

“Zemljotres se osjetio i ovdje u centru Gaziantepa, upravo tamo gdje sada u šatorima žive oni koji su bili pogođeni zemljotresima koji su se dogodili 6. februara. To je još jednom izazvalo strah i tjeskobu”, kaže Bo.

Ujedinjene nacije tvrde da je više od 1,5 miliona ljudi ostalo bez domova na jugu Turske, dok više od 500.000 stambenih jedinica treba obnoviti.

Zemljotres u Malatyi uslijedio je tri sedmice nakon razornog potresa u kojem je u Turskoj i Siriji poginulo više od 50.000 ljudi.

AFAD tvrdi da je od tada registrirano više od deset hiljada naknadnih potresa koji su pogodili susjedne zemlje, uključujući i Siriju, Liban i Egipat.

Turske vlasti dosad su uhapsile 184 osobe koje smatra odgovornim za rušenje zgrada u zemljotresima ovog mjeseca, te proširile istragu.

Izvor: Agencije