Novi snažan zemljotres pogodio Tursku

Potres se dogodio kod mjesta Nigde; zasad nema informacija o ljudskim žrtvama i materijalnoj šteti.

Zemljotres se dogodio kod mjesta Nigde (EPA - Ilustracija)

Zemljotres magnitude 5,5 stepeni po Richteru pogodio je u subotu centralnu Tursku, saopćio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Potres je bio na dubini od 10 kilometara, saopćio je EMSC. Informaciju je potvrdila i Uprava za vanredne situacije Turske (AFAD). Dogodio se kod mjesta Nigde, prenosi Reuters.

Nema težih posljedica

Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay saopćio je da su nadležne službe na terenu i da do sada nema prijava o težim posljedicama današnjeg zemljotresa koji je pogodio tursku provinciju Nigde, javlja Anadolija.

“Naše ekipe su na terenu, nastavlja se rad na procjeni štete. Trenutno nema negativne situacije. Neka Allah sačuva našu zemlju i naš narod od svih nesreća“, naveo je Oktay na društvenim mrežama.

Uprava za vanredne situacije Turske (AFAD) saopćila je da se zemljotres dogodio u 13.27 sati po lokalnom vremenu sa epicentrom u distriktu Bor i na dubini tla od sedam kilometara.

Iz AFAD-a su također saopćili da današnji potres u provinciji Nigde tretiraju kao zaseban zemljotres koji nije povezan za zemljotresima u Kahramanmarasu i Hatayu.

AFAD je sinoć saopćio da je od 6. februara na jugu Turske registrirano ukupno 9.136 zemljotresa.

Broj poginulih od posljedica razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili južne regije Turske sa epicentrom u Kahramanmarasu povećan je na 44.218. AFAD je prethodno objavio da je od 6. februara na jugu Turske registrirano ukupno 9.136 zemljotresa.

Potresi su pogodili i susjedne zemlje, uključujući i Siriju, Liban i Egipat.

Izvor: Agencije