Trudeau: Kina i Rusija žele da destabilizuju demokratije

Kanadski mediji objavili su tajne dokumente obavještajne službe, u kojima se navodi da su kineske diplomate radile na porazu konzervativnih političara koji se smatraju neprijateljima Pekinga.

Mediji navode da je Kina favorizovala reizbor Trudeaua, iako sa manjinom u parlamentu, što je i bio ishod izbora (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je da je strano miješanje u izbore u Kanadi veoma ozbiljno pitanje i da se Kanada mora sačuvati.

List Globe and Mail objavio je ranije tajne i strogo povjerljive dokumente kanadske obavještajne službe, u kojima se navodi da su kineske diplomate radile na porazu konzervativnih političara koji se smatraju neprijateljima Pekinga, prenosi Tanjug.

Isti list navodi da je Kina favorizovala reizbor Trudeaua, iako sa manjinom u parlamentu, što je i bio ishod izbora.

”Ovo je izuzetno ozbiljno pitanje. Vidimo sistematske pokušaje miješanja zemalja poput Kine i Rusije i drugih koji žele da destabilizuju demokratije”, rekao je Trudeau.

Napeti odnosi

Lider glavne kanadske opozicione partije, konzervativac Pierre Poilievre, optužio je prošle sedmice Trudeaua da ignoriše kinesko miješanje i da ima koristi od toga.

”Pojačavanje i davanje razloga za nepovjerenje u ishod izbora nije dobar put za društvo i demokratiju”, rekao je Trudeau.

Reuters navodi da su odnosi Kine i Kanade bili napeti još od pritvaranja izvršne direktorice kineske kompanije Huawei Meng Wanzhou 2018. godine i kasnijeg hapšenja dvojice Kanađana u Kini zbog optužbi za špijunažu, iako su sve troje naknadno pušteni na slobodu.

Ranije u srijedu, Ottawa je potvrdila da je svjesna drugih pokušaja Kine da izvrši zračni i pomorski nadzor nad Kanadom, što je osujetila kanadska vojska, nakon što je Globe objavio da su kineski plutajući uređaji pronađeni na Sjevernopm polu prošle jeseni.

Izvor: Agencije