Tri turska medija kažnjena zbog kritike vlasti nakon potresa

Visoko vijeće za audiovizualnu komunikaciju Turske sankcioniralo je tri televizijske mreže koje su kritizirale Vladu zbog upravljanja posljedicama potresa koji su 6. februara pogodili jug zemlje.

Opozicija i nezavisni mediji kritiziraju Vladu zbog izostanka i slabe reakcije u prvim danima nakon potresa (Reuters)

Visoko vijeće za audiovizualnu komunikaciju Turske (RTUK) sankcioniralo je u srijedu tri televizijske mreže koje su kritizirale Vladu zbog upravljanja posljedicama potresa koji su 6. februara pogodili jug zemlje.

Mrežama Halk TV, Tele 1 i Fox TV dosuđena je novčana kazna i privremena zabrana emitiranja zbog “informacija i komentara o potresu”, napisao je na Twitteru Ilhan Tasci, član RTUK-a iz redova opozicije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Halk TV i Tele 1 dosuđena je kazna u visini pet posto njihova prometa u januaru te petodnevna zabrana emitiranja dnevnog programa.

Halk TV-u i Fox TV-u određena je i kazna u visini tri posto njihova prometa u januaru.

Tri mreže su poznate po kritici vlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a Halk TV je posebno blizak glavnoj opozicionoj Narodnoj republikanskoj partiji (CHP).

Erdogan priznao ‘propuste’

Opozicija i nezavisni mediji kritiziraju Vladu zbog izostanka i slabe reakcije u prvim danima nakon potresa magnitude 7,8 stepeni po Richteru.

Erdogan je priznao prošle sedmice “propuste” u organiziranju pomoći, pravdajući se silinom potresa.

“Njihova nesposobnost stajala je života desetke hiljada naših sunarodnjaka”, rekao je predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu.

Turska, koja je u oktobru prošle godine donijela zakon po kojemu je objavljivanje “lažnih vijesti” kažnjivo sa do tri godine zatvora, zauzima 149. mjesto po slobodi mediji u 2022. godini na ljestvici sa 180 mjesta koju objavljuju Reporteri bez granica (RSF).

Izvor: Agencije