Poljska potpisala ugovor s američkom kompanijom o gradnji prve nuklearne elektrane

U okviru energetske strategije poljske vlade, u zemlji će biti izgrađeno šest nuklearnih blokova ukupnog kapaciteta od šest do devet gigavata.

Poljska je dala zeleno svjetlo za izgradnju 24 mala modularna nuklearma reaktora na šest lokacija
Poljska je potpisala pretprojektni ugovor za prvu nuklearnu elektranu koju planiraju uspostaviti u ovoj zemlji s američkom kompanijom Westinghouse (Reuters/Ilustracija)

Poljska je potpisala pretprojektni ugovor za prvu nuklearnu elektranu koju planiraju uspostaviti u ovoj zemlji s američkom kompanijom Westinghouse, javlja Anadolija.

Sporazum o pretprojektu potpisan je na ceremoniji uz učešće poljske ministrice energetike i klime Anne Moskwe i drugih zvaničnika.

Moskwa je rekla da je preliminarni sporazum potpisan u srijedu između američke Westinghouse Electric Company, Westinghouse Electric Poland i poljske energetske kompanije Polskie Elektrownie još jedan važan korak u izgradnji nuklearne elektrane u Poljskoj.

Ona je rekla da će se u okviru idejnog ugovora raditi na transferu i plasmanu tehnologije iz Sjedinjenih Američkih Država u Poljsku.

Sredstva za elektranu predviđena su iz budžeta, iako se uzima u obzir i američko finansijsko učešće.

Planirano je da se prva nuklearna elektrana počne graditi 2026.

“Sljedeći ugovor će biti najvažniji, ugovor o dizajnu, a očekujemo da bude potpisan ovog ljeta”, rekla je ona.

Istakla je da im sporazum daje impuls da razviju čistu, sigurnu i prije svega vlastitu energiju.

Vlada Poljske odlučila je u novembru 2022. da će Westinghouse obezbijediti tehnologiju za prvu elektranu u okviru nuklearnog energetskog programa zemlje.

Planirano je da se prva nuklearna elektrana počne graditi 2026. godine, a da bude završena 2033. godine.

U okviru energetske strategije poljske vlade, u zemlji će biti izgrađeno šest nuklearnih blokova ukupnog kapaciteta od šest do devet gigavata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada