Poljska potpisala ugovor s američkom kompanijom o gradnji prve nuklearne elektrane

U okviru energetske strategije poljske vlade, u zemlji će biti izgrađeno šest nuklearnih blokova ukupnog kapaciteta od šest do devet gigavata.

Poljska je potpisala pretprojektni ugovor za prvu nuklearnu elektranu koju planiraju uspostaviti u ovoj zemlji s američkom kompanijom Westinghouse (Reuters/Ilustracija)

Poljska je potpisala pretprojektni ugovor za prvu nuklearnu elektranu koju planiraju uspostaviti u ovoj zemlji s američkom kompanijom Westinghouse, javlja Anadolija.

Sporazum o pretprojektu potpisan je na ceremoniji uz učešće poljske ministrice energetike i klime Anne Moskwe i drugih zvaničnika.

Moskwa je rekla da je preliminarni sporazum potpisan u srijedu između američke Westinghouse Electric Company, Westinghouse Electric Poland i poljske energetske kompanije Polskie Elektrownie još jedan važan korak u izgradnji nuklearne elektrane u Poljskoj.

Ona je rekla da će se u okviru idejnog ugovora raditi na transferu i plasmanu tehnologije iz Sjedinjenih Američkih Država u Poljsku.

Sredstva za elektranu predviđena su iz budžeta, iako se uzima u obzir i američko finansijsko učešće.

Planirano je da se prva nuklearna elektrana počne graditi 2026.

“Sljedeći ugovor će biti najvažniji, ugovor o dizajnu, a očekujemo da bude potpisan ovog ljeta”, rekla je ona.

Istakla je da im sporazum daje impuls da razviju čistu, sigurnu i prije svega vlastitu energiju.

Vlada Poljske odlučila je u novembru 2022. da će Westinghouse obezbijediti tehnologiju za prvu elektranu u okviru nuklearnog energetskog programa zemlje.

Planirano je da se prva nuklearna elektrana počne graditi 2026. godine, a da bude završena 2033. godine.

U okviru energetske strategije poljske vlade, u zemlji će biti izgrađeno šest nuklearnih blokova ukupnog kapaciteta od šest do devet gigavata.

Izvor: Agencije