Kako je Joe Biden u tajnosti stigao u Kijev: Avion, kolona automobila i voz

‘Svojstveno rizično’ putovanje američkog predsjednika u Ukrajinu zahtijevalo je planiranje i logistiku s detaljima poznatim samo nekolicini.

Joe Biden u vozu sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom (Evan Vucci/AP Photo)

Iznenadna posjeta američkog predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak ujutro ratom zahvaćenom Kijevu počela je u gluho doba noći, u hangaru vojnog aerodroma u blizini Washingtona, DC.

U nedjelju u 4:00 sata po lokalnom vremenu (10:00 sati po srednjoevropskom), bez znanja svjetskih medija, političkog establišmenta u Washingtonu ili američkih birača, 80-godišnji demokrata ukrcao se u Boeing 757 zračnih snaga, poznat kao C-32.

Avion, manja verzija onog kojeg američki predsjednici koriste na međunarodnim putovanjima, bio je parkiran daleko od mjesta gdje bi se Biden obično ukrcao.

Zavjese na svim prozorima bile su spuštene.

Bijela kuća raspravljala je o mogućnosti Bidenovog putovanja u Kijev godinu, a predsjednik je u petak donio konačnu odluku o odlasku.

To je bilo prvo putovanje jednog američkog predsjednika u aktivnu ratnu zonu u kojoj američke snage nisu učestvovale u borbama i gdje SAD nije kontrolirao zračni prostor.

Vjerovatno najpraćenija osoba na planeti

Petnaest minuta nakon što je u nedjelju rano ujutro stigao u zajedničku bazu Andrews, Biden, šačica sigurnosnog osoblja, mali medicinski tim, bliski savjetnici i dvojica novinara koji su se zakleli na tajnost krenuli su prema ratnoj zoni.

Predsjednik SAD-a vjerovatno je najpraćenija osoba na planeti.

Članovi medija prate Bidena gdje god ide, bilo na crkvene ili međunarodne sastanke.

Svaka njegova riječ u javnosti se bilježi, transkribira i objavljuje.

U ovom slučaju, međutim, uobičajeni broj reportera, koji bi se za putovanja u inostranstvo sastojao od 13 novinara sa radija, televizije, fotografa i printanih medijskih kuća, srezan je na jednog fotografa i jednog pisca.

Reporterka Sabrina Siddiqui iz The Wall Street Journala otkrila je, nakon što joj je Bijela kuća dopustila da objavi detalje, da su ona i fotograf pozvani u zajedničku bazu Andrews kod Washingtona u 2:15 sati ujutro.

Telefoni su im oduzeti i nisu im vraćeni sve dok Biden konačno nije stigao u ukrajinsku prijestolnicu, otprilike 24 sata kasnije.

Letjeli su oko sedam sati iz Washingtona u američku vojnu bazu Ramstein u Njemačkoj, radi dopune goriva.

I ovdje su zavjese ostale spuštene i nisu napuštali avion.

Bez kolona automobila, sirena…

Sljedeći let bio je za Poljsku, slijetanje na aerodrom Rzeszow-Jasionka.

Ovo je možda poljski aerodrom, ali od rata u Ukrajini postao je i međunarodni centar u naporima koje predvodi SAD da naoružaju Ukrajince, usmjeravajući milijarde dolara oružja i municije za ukrajinsku odbranu.

Do ove tačke Sabrina Siddiqui i fotograf Evan Vucci iz Associated Pressa nisu vidjeli samog Bidena.

To se nije promijenilo ni na aerodromu, ni kad su ušli u kolonu terenaca.

Novinari koji putuju s Bidenom često idu u kolonama automobila, ali nešto je bilo sasvim drugačije na ovom putovanju: nema sirena ili bilo čega drugog što bi najavilo da je američki predsjednik krenuo prema Przemysl Glownyju, poljskoj željezničkoj stanici u blizini ukrajinske granice.

Bilo je već 21:15 sati po lokalnom (srednjoevropskom) vremenu kad su zaustavili voz.

Novinarima je rečeno da se ukrcaju, još uvijek ne videći Bidena.

Vozeći rutom kojom je dopremljena neizmjerna količina pomoći u Ukrajinu i kojom je prošao neopisiv broj ukrajinskih civila koji su bježali na drugu stranu, voz je imao osam vagona.

Jedan od nadimaka je ‘Amtrak Joe’

Većina ljudi u vozu, rekla je Sabrina Siddiqui, bili su “jako osiguranje”.

Biden je poznati ljubitelj vozova.

Predsjednik Joe Biden stiže u iznenadnu posjetu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u ponedjeljak, 20. februara 2023., u Kijevu. (Evan Vucci/Pool/AP)

Voli prepričavati svoje godine putovanja željeznicom američkim prevoznikom Amtrak između Washingtona i kuće u Delawareu dok je bio senator, odgajajući dvojicu mladih sina nakon što im je majka poginula u saobraćajnoj nesreći.

Jedan od njegovih nadimaka je “Amtrak Joe”.

Ovo desetosatno putovanje u Ukrajinu, međutim, bilo je drugačije od putovanja bilo kojeg modernog američkog predsjednika, putovanje u aktivnu ratnu zonu, gdje, za razliku od predsjedničkih posjeta Afganistanu ili Iraku, američke trupe nisu te koje pružaju sigurnost.

Voz je stigao u Kijev dok je sunce izlazilo.

Biden, koji je posljednji put posjetio ukrajinsku prijestolnicu dok je bio potpredsjednik za vrijeme mandata Baracka Obame, iskrcao se u 8:07  sati ujutro u ponedjeljak.

Područje oko platforme je očišćeno i američka ambasadorica u Ukrajini Bridget Brink čekala je Bidena i njegovo osoblje.

Moskva je bila informirana o posjeti

“Dobro je vratiti se u Kijev”, rekao je.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, koji je bio u pratnji predsjednika, kazao je da su američki dužnosnici obavijestili ruske dužnosnike da će Biden putovati u Kijev.

“Učinili smo to nekoliko sati prije njegova odlaska, u svrhu dekonflikcije”, rekao je novinarima na konferenciji za novinare, odbivši dati više pojedinosti.

Šef ruske posebne sigurnosne službe (FSB) potvrdio je Sullivanovu izjavu.

“Sjedinjene Američke Države su diplomatskim putem obavijestile Rusiju o Bidenovoj posjeti Kijevu. Nismo dali garancije za njegovu sigurnost”, rekao je u utorak direktor FSB-a Aleksander Bortnikov, prenosi agencija Tass.

Sullivan je kazao da je putovanje “zahtijevalo sigurnosne, operativne i logističke napore profesionalaca iz cijele američke vlade, kako bi se poduzeo svojstveno rizičan pothvat i učinio ga prihvatljivom razinom rizika”.

Izvor: Al Jazeera i agencije