Bugarska razotkrila krijumčarski lanac nakon smrti 18 migranata

Policija je u Bugarskoj pronašla beživotna tijela 18 migranata iz Afganistana, uključujući dijete, skrivene ispod drva.

Tijela migranata pored kamiona u blizini Sofije, Bugarska, 17. februara 2023. (REUTERS/Dimitar Kyosemarliev)

Policija u Bugarskoj razotkrila je lanac krijumčara navodno odgovornih za smrt 18 migranata u napuštenom kamionu dan ranije i optužila je šest osoba, od kojih je pet u pritvoru, a za šestim je raspisana tjeralica, prenose agencije.

Glavni državni odvjetnik Borislav Sarafov govorio je u Sofiji o “organiziranoj kriminalnoj grupi” koja okuplja migrante na vanjskoj granici Evropske unije s Turskom i dovodi ih do ceste na graničnom prijelazu sa Srbijom, javlja agencija dpa.

U petak, policija je pronašla beživotna tijela 18 migranata iz Afganistana, uključujući dijete, skrivene ispod drva i prokrijumčarene u Tursku i Bugarsku, a vjeruje se da su se ugušili u napuštenom kamionu, blizu Sofije, prenosi Hina.

Preostale 34 osobe iz kamiona prevezene su u bolnicu i stabilno su.

Bugarsko državno odvjetništvo optužilo je šest osoba za trgovanje ljudima i smrt migranata.

Zatvoreni kao u limenci

Sarafov je rekao da je 18 žrtava umrlo od nedostatka kisika u zatvorenom prostoru i teškoća s disanjem jer su bili zatvoreni “kao u limenci”. “Žrtve su umirale sporo i bolno”, prenosi Reuters.

Istražitelji su rekli da su vozač i njegov kolega napustili kamion u selu Lokorsko pošto su ustanovili da su mnogi među 52 migranata u skrivenim dijelovima kamiona bila bez svijesti, a neki i mrtvi.

“Ovaj slučaj pokazuje krajnju bešćutnost i pokazuje da su migranti za njih samo roba koju treba prevesti s jednog mjesta na drugo”, rekao je.

Petero od šestero optuženih u pritvoru je, a za jednim od osumnjičenih krijumčara koji je uspio pobjeći iz zemlje, izdan je evropski nalog za hapšenje.

Taj lanac je krijumčario migrante od turske granice preko Bugarske do Srbije, odakle su išli uglavnom u Britaniju, Njemačku, Francusku.

“Finalna destinacija migranata je uglavnom Velika Britanija i Francuska”, dodao je istražitelj, rekavši da je prosječan trošak putovanja 6000 do 7000 eura po osob, prenosi agencija dpa.

Bugarski krijumčari prime dio novca – vozači 100 eura po migrantu kojeg prevezu, a vođa grupe 1000 po osobi, rekao je.

Zbog ilegalne migracije, bugarsku prijavu za ulaskom u šengenski prostor blokirale su Austrija i Nizozemska u decembru 2022. godine.

Migranti često prelaze vanjsku granicu Evropske unije na neoznačenim prijelazima kako bi izbjegli da ih se registrira na službenim graničnim prijelazima.

Granica “može biti prijeđena vrlo jednostavno običnim ljestvama”, rekao je Sarafov, preporučivši da se poduzmu koraci da se osnaži granična zaštita.

Bugarska je 2017. godine završila s izgradnjom svoje sigurnosne žilet žice na vanjskoj granici EU-a s Turskom.

Izvor: Agencije