‘Glečer Sudnjeg dana’ na Antarktiku: Svi bismo trebali biti jako zabrinuti

Otapanje glečera veličine Floride izaziva veliku zabrinutost, s potencijalom da značajno poveća globalni nivo mora.

Tim od 13 naučnika iz SAD-a i Velike Britanije proveo je šest sedmica na glečeru (Foto: Becka Bower/Cornell University via Reuters)

Naučnici koji proučavaju ogromni glečer Thwaites na Antarktiku – nazvan “Glečer Sudnjeg dana” – kažu da topla voda prodire u njegove slabe tačke, prijeteći njegovim propašću i ogromnim porastom nivoa mora.

Glečer Thwaites, koji je otprilike veličine Floride, predstavlja više od pola metra globalnog potencijala porasta nivoa mora i mogao bi destabilizirati susjedne glečere, što bi moglo uzrokovati daljnji porast od tri metra.

U sklopu projekta Međunarodne saradnje na glečeru Thwaites – najveće terenske kampanje ikada pokušane na Antarktiku – tim od 13 naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije proveo je šest sedmica na glečeru krajem 2019. i početkom 2020. godine.

Koristeći podvodno robotsko vozilo, poznato kao Icefin, podatke sa bova i senzora, pratili su liniju uzemljenja glečera, gdje led klizi sa glečera i prvi put se susreće s okeanom.

Topla voda ulazi u dijelove glečera

U jednom od dva rada objavljena u časopisu Nature, koju vodi naučnica Britney Schmidt sa Univerziteta Cornell, istraživači su otkrili da toplija voda ulazi u pukotine i druge otvore poznate kao terase, uzrokujući bočno topljenje od 30 metara ili više godišnje.

“Topla voda ulazi u najslabije dijelove glečera i pogoršava stanje… To je ona vrsta stvari oko koje bismo svi trebali biti veoma zabrinuti”, rekla je Schmidt.

Nalazi drugog rada, na kojima je Schmidt također radila, pokazali su oko pet metara topljenja godišnje u blizini linije uzemljenja glečera – manje od onoga što su najagresivniji modeli stanjivanja prethodno predviđali.

Schmidt kaže da topljenje još uvijek predstavlja veliki razlog za zabrinutost.

“To što smo primijetili manje topljenja… ne mijenja činjenicu da se povlači”, kazala je Schmidt.

Naučnici su prethodno ovisili o satelitskim slikama kako bi prikazali ponašanje leda, što je otežavalo dobivanje detaljnijih informacija.

Ovo je prvi put da je tim bio na liniji prizemljenja velikog glečera, pružajući pogled upravo tamo gdje “akcija počinje”, kaže Schmidt.

‘Glavno pitanje za jedno stoljeće’

Nakon što topla voda uđe u pukotine, lomljenje “potencijalno ubrzava sveukupno odumiranje te ledene police”, rekao je Paul Cutler, direktor programa Thwaites za Nacionalnu naučnu fondaciju, koji se vratio sa leda prošle sedmice.

“Njegov konačni način otkazivanja možda bude raspadanje.”

Ted Scambos iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu, koji nije bio dio studije, rekao je da rezultati pridonose razumijevanju kako se Thwaites smanjuje.

“Nažalost, ovo će još uvijek biti glavno pitanje za jedno stoljeće. Ali, naše bolje razumijevanje daje nam malo vremena da poduzmemo mjere kako bismo usporili tempo porasta nivoa mora.”

Izvor: Al Jazeera i agencije