Biden: Ništa ne ukazuje da je balon špijunski, ali neću da se izvinjavam

Diplomatski odnosi između SAD-a i KIne bili su na ‘tankom ledu’ nakon što je iznad SAD-a oboren balon za koji su Kinezi rekli da nije bio špijunski, već meteorološki.

Biden: Ne izazivamo novi Hladni rat, ali neću se izvinjavati (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da će američka vojska oboriti svaki naredni leteći objekt koji prijeti američkoj sigurnosti i dodao da se zbog toga neće nikome izvinjavati.

U svom prvom obraćanju o navodnom kineskom špijunskom balonu i neidentifikovanim objektima oborenim iznad Sjeverne Amerike, Biden je rekao da se i dalje ne zna precizno svrha balona, ali i da “trenutno ništa ne ukazuje na to da su dio kineskog špijunskog programa sa balonima”, niti da su izviđački objekti iz bilo koje druge zemlje.

“Nemojte da sumnjate, ako ijedan objekt predstavlja prijetnju sigurnosti američkog naroda, oborit ću ga”, rekao je Biden, prenosi Tanjug, pozivajući se na NBC.

‘Neću se izvinjavati’

Biden je rekao da očekuje razgovor sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Diplomatski odnosi između dvije zemlje bili su na “tankom ledu” nakon što je iznad SAD-a oboren balon za koji su Kinezi rekli da nije bio špijunski, već meteorološki.

“Ne izazivamo novi Hladni rat, ali neću se izvinjavati. Nastavit ćemo da se takmičimo (sa Kinom) i da budemo odgovorni da se to takmičenje ne pretvori u konflikt”, pojasnio je Biden.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada