Armenija predala Azerbejdžanu nacrt mirovnog sporazuma

Armenski premijer rekao je da bi dokument Azerbejdžanu trebao biti prihvatljiv te da bi ‘potpis druge strane donio trajni mir’.

Posredovanje međunarodne zajednice u cilju pronalaženja mirnog rješenja do sada nije dalo rezultata Foto: Reuters

Armenija je predala Azerbejdžanu nacrt mirovnog sporazuma za okončanje sukoba dvije kavkaske zemlje oko Nagorno-Karabaha, izjavio je armenski premijer Nikol Pašinjan.

Te dvije bivše sovjetske republike sukobljavaju se od raspada SSSR-a početkom 90-ih oko kontrole nad Nagorno-Karabahom, azerbejdžanske regije većinski naseljene Armencima.

Prvi sukob, u kojem je poginulo 30.000 ljudi, završio je pobjedom Armenije, ali Azerbejdžan je u jesen 2020. pokrenuo drugi rat kojim je vraćen veliki dio teritorije. U tom sukobu je poginulo oko 6.500 ljudi.

Posredovanje međunarodne zajednice u cilju pronalaženja mirnog rješenja do sada nije dalo rezultata.

“Naši prijedlozi su predani Azerbejdžanu”, rekao je Pašinjan na sjednici vlade, pojasnivši da se radi o nacrtu mirovnog sporazuma i uspostavi diplomatskih odnosa s Bakuom.

Po njegovim riječima, taj bi dokument Azerbejdžanu trebao biti prihvatljiv.

“Potpis druge strane bi donio trajni mir”, rekao je Pašinjan.

Dugogodišnji sukob

Mirovna ponuda dolazi nakon što je Armenija nedavno optužila Azerbejdžan da u Nagorno-Karabahu želi provesti “etničko čišćenje” prisiljavajući preostale Armence da napuste to područje u kojem je glavna cesta već dva mjeseca u blokadi te je snabdijevanje nemoguće.

Od sredine decembra, Azerbejdžanci, predstavljajući se kao borci za zaštitu okoliša, protestvuju zbog ilegalnih rudnika te su blokirali ključnu rutu koja povezuje Nagorno-Karabah s Armenijom.

Zbog toga je u toj armenskoj enklavi oko 120.000 ljudi bez struje, grijanja i interneta, a otežano je i snabdijevanje lijekovima i hranom.

Armenija je u više navrata optužila ruske vojnike koji održavaju mir da nisu dovoljno učinili kako bi se blokada prekinula.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada