Moskva optužuje Tokio za ‘rusofobiju’

Rusija i Japan se spore zbog teritorije, odnosno zbog otoka koje su sovjetske trupe zauzele na kraju Drugog svjetskog rata.

Pogled na Kunashir, jedan od četiri otoka poznat kao Južni Kurili u Rusiji ili Sjeverne teritorije u Japanu (Reuters)

Rusija, koja se više desetljeća spori oko teritorije s Japanom, optužila je Tokio za rusofobiju i izvođenje “opakih napada” zbog njene agresije na Ukrajinu.

Sovjetske trupe zauzele su otoke na sjeveru Japana na kraju Drugog svjetskog rata, a neriješeno pitanje oko suvereniteta nad lancem otoka, u Rusiji poznatih kao Kurilski otoci, a u Japanu kao Sjeverne teritorije, spriječio je dvije strane da formalno potpišu mirovni sporazum.

Japan, koji se priključio saveznicima u uvođenju sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, obilježava Dan Sjevernih teritorija 7. februara, kako bi podsjetio svoj narod da su otoci njihovi, prenosi Tanjug,  pozivajući se na Reuters.

‘Agresivne akcije desničara’

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je kako je “događaj ove godine posebno obilježen rusofobijom”, citirajući izjave japanskih zvaničnika i “agresivnih akcija” krajnje desničarskih japanskih snaga u blizini ruskih misija.

“Primijetili smo kako su ovog puta neosnovane teritorijalne pretenzije na južne Kurilske otoke praćene opakim napadima na Rusiju u vezi sa situacijom u Ukrajini”, navela je Zaharova.

Ruska vojska je prisutna na otocima gdje živi približno 20.000 osoba.

Zaharova je, ponavljajući dugotrajnu rusku poziciju da ima suverenitet nad otocima, optužila Japan da pokušava izmijeniti historiju i ignorirati posljeratnu realnost.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada