Američko-kanadski avioni presreli četiri ruska bombardera kod Aljaske

Borbeni avioni Zajedničke zračne komande SAD-a i Kanade podignuti su kako bi se presreli ruski strateški bombarderi Tu-95MS i borbeni avioni Su-35.

Iz NORAD-a su istakli da nije narušen suverenitet SAD-a i Kanade (EPA)

Borbeni avioni Zajedničke zračne komande SAD-a i Kanade (NORAD) podignuti su u ponedeljak kako bi se presreli ruski strateški bombarderi Tu-95MS i borbeni avioni Su-35, saopćio je NORAD.

“Regionalna jedinica NORAD na Aljasci je otkrila, pratila, identificirala i presrela četiri ruska aviona koji ulaze i manevriraju u identifikacionoj zračnoj zoni Aljaske”, navodi na Twitteru NORAD, prenosi Tanjug.

Prema saopćenju NORAD-a, ruski avioni su ostali u međunarodnom zračnom prostoru i nisu narušili američki ili kanadski suverenitet.

Nije narušen suverenitet

“Ruske aktivnosti se redovno odigravaju u toj oblasti i ne smatraju se prijetnjom, niti je njihova aktivnost provokativna”, istakla je pres služba NORAD-a.

NORAD ističe da ova ruska zračna aktivnost nije ni na koji način povezana s nedavnim operacijama NORAD-a i američke Sjeverne komande u vezi s objektima (zračnim balonima i neidentificiranim objektima) iznad Sjeverne Amerike u prethodne dvije sedmice.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da su dva aviona Tu-95MS letjela iznad neutralnih voda Beringovog mora i da je misija trajala sedam sati.

Izvor: Agencije