OHCHR međunarodnu zajednicu da pošalje snage na Haiti

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava pozvao je da se hitno razmotri slanje specijaliziranih snaga za podršku Haitiju, koji je suočen s velikim siromaštvom i nasiljem bandi.

Volker Turk je ukazao da stanovništvo Haitija teroriziraju kriminalne grupe, a da država ne može zaustaviti nasilje (Reuters)

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) Volker Turk pozvao je međunarodnu zajednicu da hitno razmotri slanje specijaliziranih snaga za podršku Haitiju, koji je suočen s velikim siromaštvom i nasiljem bandi.

Policiji Haitija je potrebna hitna međunarodna podrška da ojača svoj kapacitet i odgovori na sigurnosnu situaciju na način koji je u skladu s njenim obavezama u zaštiti ljudskih prava, rekao je on poslije posjete Haitiju.

Turk je ukazao da stanovništvo Haitija teroriziraju kriminalne grupe, a da država ne može zaustaviti nasilje, prenosi Tanjug.

Band ‘šire ‘svoju teritoriju’

Haićanske bande su proširile “svoju teritoriju” od ubistva predsjednika Jovanela Moisea 2021. godine, a trenutno veći dio zemlje kontroliraju bande.

Vlada Haitija zatražila je u oktobru od UN-a da pošalju specijalizirane naoružane jedinice za pomoć u borbi protiv naoružanih bandi koje su blokirale terminal za gorivo.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je ubrzo nakon toga predložio da jedna ili nekoliko zemalja pošalju takve snage u pomoć policiji Haitija kako bi otklonila prijetnju koju predstavljaju bande.

Haićanska policija preuzela je početkom novembra kontrolu nad terminalom za gorivo Varo koji su od septembra blokirale naoružane bande.

Grupa bandi, poznata kao G9, blokirala je ulazak u Varo terminal u septembru, zbog čega je na Haitiju vladala nestašica benzina i dizela, a UN razmatra da pošalju snage da ponovo otvore taj objekt.

Izvor: Agencije