Američka vojska oborila nepoznati objekat iznad Aljaske

Objekat je bio veličine malog automobila i u vrijeme kada je srušen nalazio se iznad slabo naseljenog područja, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Prošle subote SAD je oborio kineski balon iznad svojih teritorijalnih voda (Reuters)

Američka vojska oborila je objekat na velikoj visini na području iznad Aljaske u posljednjih sat, objavila je Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da je objekt bio “veličine malog automobila” i da se u vrijeme kad je srušen nalazio iznad slabo naseljenog područja, prenijela je Fena, pozivajući se na CNN.

“Predsjednik Joe Biden donio je odluku da se obori objekt nepoznatog porijekla“, kazao je Kirby.

Prošle subote SAD je oborio kineski balon iznad svojih teritorijalnih voda.

‘Uočen u četvrtak navečer’

Govoreći na brifingu u Bijeloj kući, Kirby je rekao da je novi objekt iznad Aljaske letio na visini nešto većoj od 12.000 metara i da je mogao predstavljati prijetnju civilnim avionima. 

Dodao je da je područje krhotina ovog novog objekta “puno, puno manje od balona oborenog prošle sedmice u blizini obale Južne Karoline.”

Kazao je kako su obavještajci postali svjesni novog objekta iznad teritorija SAD-a u četvrtak navečer te kako je borbeni avion prišao objektu i procijenio da u njemu nema posade, kao i da je ta informacija prenesena Bidenu prije donošenja odluke o rušenju.

Izvor: Agencije