Optuženi za ubistvo predsjednika Haitija pred američkim sudom

Četverica glavnih osumnjičenih za ubistvo Jovenela Moisea su prebačena sa Haitija u SAD, gdje je protiv njih podignuta optužnica.

Jovenel Moise je ubijen u julu 2021. u svom domu blizu prijestolnice Haitija Port-au-Princea (Reuters)

Američki zvaničnici su saopćili da su četverica glavnih osumnjičenih za ubistvo predsjednika Haitija Jovenela Moisea u julu 2021. godine prebačena sa Haitija u Sjedinjene Američke Države, gdje je protiv njih podignuta optužnica.

Optuženi će se u srijedu pojaviti pred Federalnim sudom u Miamiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

German Riviera Garcia, James Solages i Joseph Vincent su, između ostalog, optuženi za kovanje zavjere da se počini ubistvo van granica SAD-a i za materijalnu podršku krivičnom djelu koje je rezultiralo smrću, saopćilo je Ministarstvo pravde SAD-a.

Četvrti osumnjičeni, Christian Emmanuel Sanon, optužen  je za kovanje zavjere da se roba nelegalno izveze iz SAD-a i za saopćavanje lažnih informacija o izvozu robe.

Val nasilja kriminalnih bandi

Istraga ovog zločina se na Haitiju nije pomjerila sa mrtve tačke.

Prošle godine je na Haitiju imenovan već peti sudija zadužen za ovaj slučaj, nakon što su prethodna četverica sudija bila razrješena dužnosti ili dala ostavku iz ličnih razloga.

Jedan od sudija je izjavio za AP da ga je porodica molila da ne preuzima ovaj slučaj, jer se boje za njegov život.

Jovenel Moise je ubijen u svom domu blizu prijestolnice Haitija Port-au-Princea, kada je na njega ispaljeno 12 metaka, a njegova žena Martina je tom prilikom ranjena.

Haiti je poslije ubistva predsjednika zapljusnuo val nasilja kriminalnih bandi, koji desetljećima nije viđen u ovoj zemlji.

Izvor: Agencije