Erdogan: Nećemo odobriti prijem u NATO dok Švedska dopušta spaljivanje Kur'ana

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstroem poručio je da njegova zemlja provodi prvobitni sporazum s Turskom o pristupanju NATO-u, te da religija ‘nije dio sporazuma’.

Erdogan je signalizirao spremnost Ankare da podrži kandidaturu Finske odvojeno od Švedske (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja neće dati zeleno svjetlo za prijem Švedske u NATO sve dok vlasti te skandinavske zemlje dopuštaju spaljivanje Kur'ana pod policijskom zaštitom.

“Nećemo reći ‘da’ ulasku Švedske u NATO sve dok dopuštate da naša sveta knjiga Kur'an, bude spaljena, raskomadana i da se to radi uz odobrenje vašeg sigurnosnog osoblja“, rekao je Erdogan, govoreći o nedavno spaljivanju Kur'ana u glavnom švedskom gradu Stockholmu.

Erdogan je kazao da Turska pomno prati razvoj događaja u vezi s procesom proširenja NATO-a u kontekstu zajedničkog zahtjeva za prijem koji su predale Finska i Švedska.

“Naš pogled na kandidaturu Finske je pozitivan, ali nije takav kada je u pitanju Švedska“, rekao je Erdogan, prenosi Anadolija, čime je signalizirao spremnost Ankare da podrži kandidaturu Finske za NATO odvojeno od Švedske.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što je dansko-švedski ekstremist Rasmus Paludan prošle sedmice spalio primjerke Kur'ana u dvije odvojene prilike, prvo ispred turske ambasade u Stockholmu, a zatim kasnije ispred džamije u Danskoj.

Paludan je također rekao da će svakog petka spaljivati muslimansku svetu knjigu sve dok Švedska ne bude primljena u NATO.

Švedska kaže da ‘religija’ nije dio dogovor

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstroem kazao je da njegova zemlja provodi prvobitni sporazum s Turskom o pristupanju NATO-u, ali da se kompromisi po pitanju slobode izražavanja ne nalaze u sporazumu.

On je novinskoj agenciji TT kazao kako “religija nije dio sporazuma” potpisanog s Turskom.

Napomenuo je kako razumije turski bijes zbog incidenata koji, iako legalni, nisu primjereni, prenijela je agencija dpa.

Švedski šef diplomatije dodao je kako je nužno smirivanje svih strana te da će se razgovori s Turskom nastaviti.

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u prošlog maja, a ta njihova odluka je potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je započeo 24. februara 2022. godine.

Prema memorandumu potpisanom prošlog junu između Turske, Švedske i Finske, dvije nordijske zemlje obavezale su se preduzeti korake koje zahtijeva Ankara kako bi stekle članstvo u NATO-u.

U sporazumu su se Švedska i Finska složile da neće pružati podršku grupama kao što su PKK i njegovi ogranci i organizacija FETO, te da će izručiti Turskoj osobe koje Ankara sumnjiči za terorizam.

Izvor: Agencije