Bidenov apel republikancima: Ne dopustite da Putin pobijedi

Ako ruski predsjednik uzme Ukrajinu, neće se tamo zaustaviti, kaže američki predsjednik, pa bi američke trupe mogle doći u situaciju da se suprotstave ruskoj vojsci ako Ukrajina izgubi rat.

Nisam spreman odustati, kaže Joe Biden (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden je izjavio kako je zapanjujuće da Kongres nije usvojio dodatnu pomoć Ukrajini te je pozvao da se to uradi što prije, optužujući republikance da vežu pomoć za Ukrajinu uz financiranje sigurnosti južne američke granice.

“Nisam spreman odustati”, rekao je on, uz upozorenje da bi američke trupe mogle doći u situaciju da se suprotstave ruskoj vojsci ako Ukrajina izgubi rat, iz Washingtona javlja Al Jazeerin Ivica Puljić.

“Ako [ruski predsjednik Vladimir] Putin uzme Ukrajinu, neće se tamo zaustaviti. Putin će napasti NATO saveznika i onda ćemo doći do toga da će se američki vojnici boriti s ruskim vojnicima”, kazao je Biden.

“Ne možemo dopustiti da Putin pobijedi”, naglasio je.

Bijela kuća je ove sedmice upozorila da SAD-u ponestaje vremena i novca da bi Ukrajini pomogla odbiti rusku invaziju.

Uvjetovanje pomoći

Biden je izrazio rastuću frustraciju republikancima, koji uvjetuju pomoć Ukrajini jasnim pooštravanjem migracijske politike u svjetlu pristizanja migranata na granicu s Meksikom.

Demokratski predsjednik rekao je da je spreman napraviti “značajne kompromise” po ovom pitanju kako bi dobio podršku oba doma.

Takva podrška omogućila bi proširenje vojne pomoći Ukrajini, čiji je Washington najvažniji dobavljač od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Suprotno tome, presušivanje američke financijske podrške predstavljalo bi scenarij katastrofe za Kijev, čija kontraofanziva u ljeto nije donijela očekivane teritorijalne dobitke.

Izvor: Al Jazeera i agencije