Anketa: Podrška Bidenu na najnižem nivou od početka mandata

Rejting aktuelnog američkog predsjednika ne prelazi 50 posto od augusta 2021. i najnovija anketa blizu je najnižeg nivoa podrške od 36 posto sredinom 2022. godine.

Očekuje se da će se u novembru 2024. godine Joe Biden na izborima suočiti s Donaldom Trumpom (Reuters)

Popularnost američkog predsjednika Joea Bidena je gotovo na najnižem nivou od početka mandata, što ukazuje na probleme koji ga čekaju na predsjedničkim izborima sljedeće godine, pokazala je nova anketa Reutersa i Ipsosa.

Trodnevna anketa, koja je završena u nedjelju, pokazala je da tek 40 posto ispitanika podržava Bidena, neznatno više od 39 posto u novembru.

Margina greške je tri postotna boda, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Očekuje se da će se u novembru 2024. godine Biden na izborima suočiti s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, predvodnikom republikanske nominacije.

Druge ankete ukazuju da će potencijalna utrka među njima biti tijesna.

Ekonomija kao glavni problem

Anketa je pokazala da Amerikanci vide ekonomiju, kriminal i imigraciju kao glavne probleme s kojima se suočava zemlja, upravo ono zbog čega su Trump i drugi republikanci kritizirali Bidena.

Devetnaest posto ispitanika ocijenilo je ekonomiju kao glavni problem, 11 posto da je to imigracija, a deset posto kriminal.

Bidenov rejting ne prelazi 50 posto od augusta 2021. godine i najnovija anketa blizu je najnižeg nivoa podrške od 36 posto sredinom 2022. godine.

Izvor: Agencije