Ukrajina otvara dodatni granični prijelaz sa Poljskom za kamione

Prijelaz Uhriniv trenutno propušta samo putničke automobile i autobuse, a sad će biti otvoren i za prazne kamione.

Poljske kamiondžije započeli su protest 6. novembra (Reuters)

Ukrajina i Poljska otvorit će u ponedjeljak dodatni granični prijelaz za prazne kamione koji danima čekaju na granici zbog protesta poljskih vozača kamiona nezadovoljnih neravnopravnom konkurencijom ukrajinskih transportnih firmi, saopćile su ukrajinske vlasti, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ukrajinska granična služba navela je kako će granični prijelaz Uhriniv, koji trenutno propušta samo putničke automobile i autobuse, od 1:00 sat poslije ponoći biti otvoren za prazne kamione ukupne dozvoljene težine ne veće od sedam i po metričkih tona.

“Otvaranje Uhriniva prva je tačka na listi mjera koje se poduzimaju za deblokadu prijelaza, smanjenje redova i povećanje kapaciteta ukrajinsko-poljske granice“, saopćile su ukrajinske granične vlasti.

Zahtjevi poljskih kamiondžija

Zvanični Kijev je prošle sedmice saopćio da je sa susjednom Varšavom dogovorio neke mjere kojima bi se ublažio pritisak na blokiranim graničnim prelazima, ali da nisu razgovarali o glavnim zahtjevima protesta.

Poljske kamiondžije započeli su protest 6. novembra, zahtijevajući da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinske vozače kamiona koji ulaze u blok i one koji iz EU ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, što Kijev i Brisel smatraju nemogućim.

Demonstranti zahtijevaju i da se prazni kamioni iz Evropske unije isključe iz elektronskog sistema čekanja u Ukrajini, ali i mjere kojima bi se zabranilo osnivanje bjeloruskih i ruskih kompanija prevoznika u Poljskoj koje žele zaobići sankcije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada