Zašto je Biden odbio Izraelu isporučiti helikoptere tipa Apache?

Izvještaji o odbijanju administracije američkog predsjednika Joea Bidena da odobri zahtjev Izraela za kupovinu jurišnih helikoptera Apache iznenadili su mnoge američke komentatore.

Helikopter Apache je veoma popularan među vojskom. Njegova prosječna cijena je oko 52 miliona dolara (EPA)

Izvještaji o odbijanju administracije američkog predsjednika Joea Bidena da odobri zahtjev Izraela za kupovinu jurišnih helikoptera Apache iznenadili su mnoge američke komentatore, posebno u svjetlu velike podrške koju Washington pruža Izraelu od početka operacije Poplava Al-Aksa 7. oktobra.

Od 20. decembra, Washington je Izraelu dostavio više od 230 teretnih aviona i 20 brodova natovarenih raznim vrstama oružja, municije i vojne opreme, a Bidenova administracija se obavezala da će pružati podršku Izraelu, bez obzira koliko rat potrajao.

Izvještaji pokazuju da je Izrael podnio zahtjev u vezi s helikopterima Apache prije nekoliko sedmica, isti onaj kojeg je izraelska vlada ponovno uputila i predala američkom ministru odbrane Lloydu Austinu tokom njegove posljednje posjete Izraelu ovog mjeseca.

Dugi rat

Vijest o američkom odbijanju stigla je u trenutku kada je jučer načelnik štaba izraelske okupacione vojske Herzi Halevy naglasio da će se rat koji je Izrael pokrenuo na Pojas Gaze nastaviti još nekoliko mjeseci.

Bidenova administracija želi da Izrael brzo pređe u treću fazu agresije, čime bi se smanjio broj žrtava nakon što je broj ubijenih premašio 20.000, uz više od 50.000 ranjenih.

U intervjuu za Al Jazeeru, ambasador David Mack, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja Bliskog istoka, naglasio je da “Sjedinjene Američke Države imaju ograničene količine ovih najznačajnijih helikoptera za naše oružane snage, a osim toga, možda postoji prioritet i u planiranju snabdijevanja Ukrajine ovim helikopterima zbog moguće ukrajinske ofanzive sljedeće godine.

Dodao je: “S obzirom na to da izraelsko ratno zrakoplovstvo ubija Palestince u Gazi, kao i u gradovima na Zapadnoj obali, logično je da Bidenova administracija prestane Izraelu isporučivati ofanzivno oružje. Štaviše, ne želimo ohrabrivati ​​Izrael na otvaranje novog fronta protiv Libana, gdje bi helikopteri Apache naoružani Hellfire projektilima bili ključni dodatak izraelskom arsenalu.”

Privremeno odbijanje

Iako se u nekim izvještajima navodi da je američko Ministarstvo odbrane (Pentagon) kategorički odbilo izraelski zahtjev, ima i onih koji misle da donesena odluka nije konačna, te da se može i promijeniti.

Bivši američki diplomata, Wolfgang Postztai, smatra da “ako je ovo konačna odluka – a odluka još nije donesena prema mojim informacijama – to je svakako još jedan snažan znak da Washington nije zadovoljan načinom na koji Izrael vodi rat, posebno s obzirom na veliki broj civilnih žrtava.”

U intervjuu za Al Jazeeru, Postztai je naglasio: “Ova odluka neće imati reperkusija na stanje na bojnom polju u Gazi, jer helikopteri, ako i budu, Izraelu sigurno neće biti isporučeni narednih sedmica, možda i mjeseci.”

Izvještaji pokazuju da u Izraelu nema dovoljan broj pilota za upravljanje helikopterima Apache, što je primoralo okupacionu vojsku da u aktivnu službu poziva penzionisane pilote starosne dobi od 54 do 55 godina, iako je njihova starost veća od 51 godine, što je tradicionalni maksimum za upravljanje ovim helikopterom.

Analitičari smatraju da je Bidenovo odbijanje rezultat oštrih kritika podrške Washingtona genocidnom ratu u Gazi (AFP)

Simbolika razilaženja SAD-a i Izraela

Odbijanje Washingtona da Izraelu isporuči više helikoptera tipa Apache, uprkos tome što je nastavio da će mu pružati vojnu pomoć u kontinuitetu, još od početka izbijanja sukoba, predstavlja indikaciju neslaganja Washingtona s kontinuiranom agresijom Izraela na Pojas Gaze od početka Poplave Al-Aksa, koja ne jenjava.

Izvori u Washingtonu su naveli da je pitanje helikoptera pokrenuto i tokom sastanka između izraelskog ministra strateških poslova Rona Dermera, ključnog savjetnika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u Bijeloj kući jučer popodne. Dermer je bio izraelski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama u periodu od 2013. do 2021. godine.

U intervjuu za Al Jazeeru, David Des Roches, bivši oficir, a trenutno docent na Pentagonovom univerzitetu nacionalne odbrane, rekao je da vjeruje da “Bidenova administracija pokušava uvjeriti Izraelce da ozbiljno shvate zahtjev Washingtona za umanjenje civilnih žrtava. Washington traži od Izraela da smanji intenzitet svojih napada.”

Direktor Fondacije za proučavanje zaljevskih država, Giorgio Cafiero, rekao je Al Jazeeri da je moguće da je odbijanje “Bidenove administracije (da isporuči helikoptere) došlo kao odgovor na raspoloženje širokih struktura unutar Demokratske stranke i liberalnih glasača koji snažno kritikuju jaku podršku Bijele kuće izraelskom genocidnom ratu u Pojasu Gaze.”

Apachejeva popularnost

Udarni helikopter Apache uživa veliku popularnost u vojsci od svog prvog učešća u borbama 1986. godine. Proizvodi ga Boeing, a njegova prosječna cijena je oko 52 miliona dolara.

Izvještaji pokazuju da su jurišni helikopteri Apache 64-AH izraelske vojske učestvovali u direktnim napadima na borce Islamskog pokreta otpora Hamas koristeći mitraljez kalibra 30 mm i Hellfire projektile.

Od izbijanja posljednjeg rata u Gazi, Izrael je za helikoptere Apache dobio 2.000 laserski navođenih projektila Hellfire, zajedno sa 36.000 metaka kalibra 30 mm.

Izrael ima dvije eskadrile helikoptera Apache (48 helikoptera), stacionirane u zračnoj bazi Ramon u pustinji Negev. Izraelsko ratno zrakoplovstvo i dalje se u svojoj agresiji i svakodnevnim udarima na Pojas Gaze, kao i na Hezbolah na jugu Libana, u velikoj mjeri oslanja na najnapredniji helikopter u svijetu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada