Rusija raspoređuje najnovije haubice u blizini finske granice

Testiranje novih samohodnih topničkih jedinica završeno je i njihova masovna proizvodnja je već započela, rekao je čelnik Rosteca Sergej Čemezov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnik Rosteca Sergej Čemezov, (Reuters)

Rusija će uskoro rasporediti svoje najnovije haubice u Sjeverni vojni okrug koji graniči s Finskom i Norveškom, rekao je čelnik državnog odbrambenog konglomerata Rostec.

Testiranje novih samohodnih topničkih jedinica završeno je i njihova masovna proizvodnja je već započela, rekao je Sergej Čemezov, čelnik Rosteca u intervjuu državnoj novinskoj agenciji RIA.

Dodao je da će prva pilot serija biti isporučena do kraja 2023. godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Mislim da će se tamo (u Sjevernom vojnom okrugu) uskoro pojaviti, budući da su haubice ove klase potrebne kako bi osigurale prednost nad zapadnim topničkim modelima u pogledu dometa paljbe”, rekao je Čemezov.

‘Već raspoređene u Ukrajini’

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2021. promijenio status ruske Sjeverne flote, čija je zona odgovornosti bila uglavnom ruski Arktik, u Sjevernu vojnu oblast, uključivši u nju i regiju Murmansk, koja graniči s Finskom i Norveškom.

Od pokretanja sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Moskva je optužila “kolektivni Zapad” za insceniranje posredničkog rata s Rusijom i upozorila da će Moskva izgraditi snage na svojim zapadnim granicama nakon pristupanja Finske NATO-u predvođenim SAD-om.

Ranije u decembru, ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je da su navedene haubice već raspoređene na bojno polje u Ukrajini.

Haubice dometa do 70 kilometara opremljene su modernim topom 2A88 kalibra 152 mm s brzinom paljbe većom od 10 udara u minuti, kao i modernim sistemom za automatizaciju procesa navođenje oružja, odabir cilja i navigacija, navodi TASS.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada