Izraelski mediji: Naša situacija postaje katastrofalna

Neprijateljsko raspoloženje prema Izraelu je u porastu, dok zemlja strahuje da će izgubiti vanjsku podršku, posebno u SAD-u.

Uprkos upozorenjima da je Izrael u opasnosti da izgubi svoj imidž u inostranstvu, neki, ipak, ostaju tvrdokorno pri stavu da treba nastaviti rat u Gazi (Reuters)

U svojim raspravama o ratu u Pojasu Gaze, izraelski medijski kanali fokusirali su se na ono što su opisali kao katastrofalnu situaciju u kojoj se Izrael našao zbog ovog rata, uz strah da će izgubiti vanjsku podršku, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, u svjetlu široke osude zločina koje čini protiv Palestinaca.

U diskusiji o razvoju rata u Gazi, Lilor Moshayev, vlasnik preduzeća iz okoline Pojasa Gaze, istakao je teške posljedice rata po Izraelce i rekao: “Situacija u kojoj se nalazimo, postala je katastrofalna… živim od danas do sutra. Bojim se kreditnom karticom kupovati dječje mlijeko za svoju kćerku. Moj frižider je prazan”.

Dodao je da ne prima platu, te da svakodnevno izlaže svoj život opasnosti, jer iznad njega, kako je rekao, prolijeću meci.

Alon Pinkas, bivši izraelski konzul u New Yorku, upozorio je na rastući antiizraelski trend u zapadnim zemljama u svjetlu agresije na Pojas Gaze i reakcije javnosti u osudi te agresije.

Izraelski Channel 11 citira Pinkasa koji je rekao: “Antiizraelski trend stalno je u porastu, a postoji i kritičko javno mnijenje koje Izrael više ne vidi kao strateškog partnera, već ga isključivo vidi kao nepouzdanog saveznika”.

‘Ne može se nastaviti bez podrške SAD-a’

Bivši izraelski konzul u New Yorku priznao je da izraelsko ratno zrakoplovstvo i obavještajne službe ne mogu nastaviti bez podrške SAD-a, ali je i upozorio da “oni koji vjeruju da će nivo američke privrženosti Izraelu koji trenutno pokazuje američki predsjednik Joe Biden ostati ovakav u idućih deset godina, ne razumiju promjene koje se dešavaju u SAD-u”.

Uprkos upozorenjima da je Izrael u opasnosti da izgubi svoj imidž u inostranstvu, neki, ipak, ostaju tvrdokorno pri svom stavu, pozivajući na nastavak agresije na Gazu, među kojima je i rezervni general Guy Tzur, bivši komandant kopnenih snaga, koji je rekao da Izrael mora ostvariti svoj cilj u ratu kako bi spriječio Islamski pokret otpora Hamas da brzo povrati svoju snagu.

Dodao je da Izrael mora postići svoje ciljeve iz tri razloga: prvo, “jer ako to ne učini, pokazat će neprijateljima koji ga okružuju da ga je moguće pobijediti. To bi poljuljalo povjerenje u imidž Izraela, što bi mu prouzrokovalo velike probleme”.

Drugi razlog je povjerenje izraelske javnosti u vojsku, koje bi također moglo biti poljuljano u slučaju vojnog neuspjeha u Gazi, a što se tiče trećeg razloga, on se – prema govoru komandanta kopnenih snaga za Channel 11 – odnosi na “visoku cijenu koju Izrael plaća u ratu u Gazi, što je najviša cijena koju plaća od uspostavljanja svoje države”.

Izvor: Al Jazeera