Učenje kroz rat: Hamas razvija svoje borbene metode u ratu u Gazi

Yoav Zeitoun u članku objavljenom u listu ‘Yedioth Ahronoth’ analizira situacije kada su Hamasovi borci namamili izraelske vojnike, uspijevajući na taj način eliminirati jedan broj njih.

Prizori sukoba boraca Al-Qassama sa okupatorskim vojnicima u gradu Gaza (Al-Qassamov nalog na Telegramu)

List Yedioth Ahronoth navodi da Islamski pokret otpora (Hamas) uči i trenira kroz rat koji vodi sa izraelskom vojskom, koristeći snajpere i kamuflažne zamke, što izraelske sigurnosne službenike podsjeća na borbu Hezbollaha u Libanu te ih navodi da pomisle da “postoje operacije Libana u Gazi”.

U svom članku u listu Yedioth Ahronoth Yoav Zeitoun objašnjava da su se borbe u Gazi počele odvijati po standardnim i sličnim obrascima te da im je tempo usporen iz nekoliko razloga – straha izraelske vojske od prisustva boraca u područjima koja su već pretresena, straha od prijateljske vatre nakon šoka zbog pucnjave u trojicu njihovih zatočenika koje je držao Hamas, kao i iz razloga što Hamas istražuje, uči lekcije i traži slabe tačke izraelske vojske nakon svakog događaja, pripremajući se za još jednu rundu borbe.

Zeitoun navodi i da se Hamasovi borci plaše da ih neko stalno ne prisluškuje, jer u džepovima Hamasovih poginulih boraca izraelski vojnici nekada pronađu upute kako će iznenaditi vojnike, iz kojeg ugla trebaju napraviti zasjedu, pa čak i kojeg datuma bi trebali napustiti svoje podzemno skrovište.

‘Slabe tačke’

Autor članka je analizirao neke situacije kada su Hamasovi borci namamili izraelske vojnike, uspijevajući na taj način – kako on tvrdi – eliminirati jedan broj njih. Ukazao je na mnoštvo izveštaja o Hamasovom korištenju snajpera protiv izraelske vojske te spomenuo neke slabe tačke pokreta, rekavši da stalno traži načine da izbjegne spremnost izraelske vojske da uzvrati njegovom napadu.

U članku je spomenuo i videosnimak koji je objavila izraelska vojska, a koji je pronađen u kacigi jednog borca. Na tom snimku se vidi, kako autor članka kaže, da Hamasovi borci uče sakrivanje eksplozivnih naprava i iste postavljaju u usku uličicu ispod prljavog peškira i kartona od jaja, gdje ju pješadijski vojnici ne mogu izbjeći.

Komandant elitne brigade u izraelskoj vojsci, general Dan Goldfus, istakao je da pokret Hamas ne treba potcjenjivati ​te je pozvao da se posjete snage koje su se borile u Gazi zbog dobijanja informacija i upoznavanja sa principima borbe tog pokreta.

Izvor: Agencije