Iranska mornarica razvila sofisticirane krstareće rakete

Komandant mornarice, admiral Shahram Irani, rekao je da raketa ‘Talaeiyeh’ ima domet veći od 1.000 kilometara i nazvao je ‘potpuno pametnom raketom’.

Iran navodi da ima zalihe raznih vrsta projektila dometa do 2.000 kilometara (AFP)

Iranska mornarica je u arsenal oružja dodala sofisticirane krstareće rakete domaće proizvodnje, javila je iranska državna televizija.

Krstareće rakete Talaeiyeh stigle su u nedjelju u pomorsku bazu u blizini Indijskog okeana, u južnoj iranskoj luci Konarak, oko 1.400 kilometara jugoistočno od glavnog grada Teherana.

Komandant mornarice, admiral Shahram Irani, rekao je da Talaeiyeh ima domet veći od 1.000 kilometara i nazvao je “potpuno pametnom raketom”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Irani je kazao da je ova krstareća raketa sposobna promijeniti mete tokom leta.

Arsenal više vrsta projektila

Rekao je da druga raketa Nasir ima domet od 100 kilometara i da se može instalirati na ratne brodove.

Prošlog mjeseca je kontejnerski brod u vlasništvu izraelskog milijardera bio navodno na udaru iranskog drona u Indijskom okeanu, u trenutku kada Izrael u Pojasu Gaze vodi rat protiv Hamasa, kojeg podržava Iran.

Iran navodi da ima zalihe raznih vrsta projektila dometa do 2.000 kilometara, sposobnih da dosegnu “njegovog najvećeg neprijatelja” Izrael i američke baze u regiji.

Izvor: Agencije