Ukrajina i Poljska spremne raditi na rješavanju ‘problematičnih’ pitanja

Ukrajina je Poljsku smatrala jednom od svojih najbližih saveznica u Evropskoj uniji u dvogodišnjoj borbi protiv ruske invazije.

U Kijevu su se sreli ministri vanjskih poslova Dmitri Kuleba i Radoslaw Sikorski (Reuters)

Ukrajina i Poljska su objavile kako spremne pokušati riješiti “problematična” pitanja u međusobnim odnosima, posebno narušena blokadama poljskih vozača kamiona na graničnim prelazima.

Do obećanja je došlo na sastanku u Kijevu ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe i njegovog poljskog kolege Radoslawa Sikorskog, koji je bio na svom prvom putu u inozemstvo, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ukrajina je Poljsku smatrala jednom od najbližih saveznica u Evropskoj uniji u dvogodišnjoj borbi protiv ruske invazije.

Poljska, kojom sada vlada centristička, proevropska Vlada premijera Donalda Tuska, poslala je Ukrajini humanitarnu i vojnu pomoć te je primila milione ukrajinskih izbjeglica.

Ljutnja prevoznika iz Poljske

Odnose je zasjenila protestna blokada poljskih vozača kamiona na nekoliko graničnih prelaza, kao i ono što Kijev tvrdi da je bio manjak inicijative prošle poljske nacionalističke vlade da riješi problem.

Poljski prevoznici bijesni su zbog gubitka posla u konkurenciji s ukrajinskim vozačima kamiona, koji su imali koristi od ulaska na evropski teritorij bez dozvole od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, krajem 2022. godine.

Traže da se ponovo uvedu dozvole za ukrajinske vozače kamiona, nešto za što su Kijev i Evropska komisija rekli da nije stvar pregovora.

Protesti su rezultirali ekonomskim gubicima za Ukrajinu, ali su utjecali na ključno volontersko snabdijevanje vojnom pomoći.

Izvor: Agencije