Ukrajina neće prisilno mobilizirati Ukrajince iz inostranstva

Stotine hiljada Ukrajinaca registrirani su kao ratne izbjeglice u Njemačkoj i drugim državama nakon ruske invazije u februaru prošle godine..

Muškarcima između 18 i 60 godina nije dopušteno napustiti državu, iako su mnogi to učinili (Reuters - Ilustracija)

Ministarstvo odbrane Ukrajine ponovo je pozvalo Ukrajince iz inostranstva da se vrate kući i pridruže vojnim redovima kako bi branili svoju domovinu od ruske invazije.

Međutim, ne postoje planovi povratka muškaraca iz inostranstva ili njihove mobilizacije pod pritiskom, rekao je glasnogovornik Ilarion Pavljuk. Nastojao je pojasniti izjave ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova o mobilizaciji muškaraca iz inostranstva.

Umerov je rekao ranije kako se vode rasprave o uvođenju pravnih “ograničenja” za ukrajinske muškarce koji se nalaze van države, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ustavna dužnost građana

Stotine hiljada Ukrajinaca registrirani su kao ratne izbjeglice u Njemačkoj i drugim državama. Službeno, muškarcima između 18 i 60 godina koji zadovoljavaju kriterije za vojnu službu nije dopušteno napustiti državu, iako su mnogi to učinili.

“Ministar poziva sve građane Ukrajine da se pridruže oružanim snagama gdje god da se nalaze”, rekao je Pavljuk. “Odnosi li se to također na Ukrajince iz inostranstva? Bez sumnje. Odbrana države u ratno vrijeme je ustavna dužnost svih građana.”

No, rekao je da nema planova korištenja sankcija ili pravnog pritiska na one koji se nalaze izvan Ukrajine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada