Izraelski i svjetski mediji: Rat se bliži kraju, a Izrael je ‘zbrkan’

Mediji su se fokusirali na mogućnost završetka rata koji je Izrael pokrenuo u Gazi te ističu da je okupatorska vojska jedino uspjela u ubijanju civila i uništavanju infrastrukture.

Izraelska vojska vodi razorni rat protiv Pojasa Gaze, u kojem je do sada ubijeno više od 20.000 Palestinaca (Reuters)

Izraelski i svjetski mediji fokusirali su se na mogućnost skorog završetka rata koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze te ističu da je okupatorska vojska jedino uspjela u ubijanju civila i uništavanju njihove infrastrukture.

U izraelskom listu Yedioth Ahronoth novinar Nahum Barnea iznosi predviđanja da će se intenzivna faza rata uskoro završiti.

Kaže da bi bitka u Khan Yunisu mogla biti posljednja nasilna runda prije nego što rat pređe u manje intenzivnu fazu.

Barnea je rekao da posljednji izvještaji ukazuju na to da područja na sjeveru Pojasa “još nisu očišćena” i da borci izlaze iz tunela i (uništenih) zgrada kako bi napravili zasjedu izraelskim vojnicima.

Vojska, također, “osjeća da je kraj blizu i pokušava učvrstiti svoja postignuća prije nego što se proglasi prekid vatre”, kaže Barnea.

Američki magazin The Intercept navodi da je Izrael uspješan u ubijanju civila i uništavanju njihove infrastrukture u Gazi, uz napomenu da se kopneni napad na Islamski pokret otpora Hamas “pretvara u močvaru za Izrael”.

‘Izrael očajnički nastoji postići taktičku pobjedu’

Magazin dodaje da američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu znaju da stvari ne stoje dobro sa vojnog stajališta, “ali se ne usuđuju to javno reći”.

The Intercept ističe da “Izrael, nuklearna država koja posjeduje moderno oružje i uživa punu podršku najmoćnije zemlje svijeta, očajnički nastoji postići taktičku pobjedu nad Hamasom”.

U britanskom listu The Guardian je Paul Rogers, univerzitetski profesor mirovnih studija, napisao da Izrael gubi rat protiv Hamasa, ”ali Netanyahu i njegova vlada to nikada neće priznati”.

Rogers je dodao da je izraelski narativ bio da Hamas slabi, ali je realnost pokazala da je doktrina ogromne moći koju je usvojila izraelska vojska ono što propada.

U američkom časopisu Foreign Affairs (FA) Daniel Byman piše kako je tokom posjete Tel Avivu zaključio da je izraelska strategija u Gazi zbrkana te da je došlo vrijeme da se tamo donesu teški izbori.

Nakon što je objasnio aspekte izraelskog neuspjeha, zaključio je da Izrael mora prihvatiti istinu te da njegovi lideri moraju donijeti teške odluke o ciljevima koji se mogu staviti u prvi plan i onima koji se moraju ostaviti po strani.

U tom kontekstu, u izraelskom listu The Jerusalem Post Jill Jacobs navodi da oni kojima je stalo do Izraela i koji su posvećeni njegovom prosperitetu trebaju pozvati na prekid rata u Gazi putem pregovora.

Humanitarna katastrofa bez presedana

Jacobs smatra da je to ”možda najviše proizraelski, pa čak i najviše projevrejski stav koji se može zauzeti”.

U britanskom Financial Timesu (FT) analiza koju su proveli stručnjaci na osnovu satelitskih snimaka gradova Gaza i Khan Yunis pokazala je da je izraelska vojska ”izvela jednu od najvećih kampanja bombardiranja u historiji opkoljenog Pojasa”.

Prema analizi, snimci jasno pokazuju da je napad doveo do oštećenja 75 posto zgrada na sjeveru Gaze, koje su postale neupotrebljive.

Izraelska vojska vodi razorni rat protiv Gaze, u kojem je do sada ubijeno više od 20.000 Palestinaca, a 52.600 ih je ranjeno, uglavnom žena i djece.

Rat je uzrokovao ogromno razaranje infrastrukture i humanitarnu katastrofu bez presedana, navode vlasti u Pojasu i Ujedinjeni narodi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada