Kim: Odlučni smo za nuklearni odgovor na neprijateljski izazov

Sjevernokorejski lider upozorio je da Pjongjang neće oklijevati da pokrene nuklearni napad ako ga neprijatelj izazove nuklearnim oružjem.

Vojne aktivnosti se provode da bi se 'demonstrirao ofanzivni protuudar u okviru vojne doktrine i strategije Sjeverne Koreje' (Reuters)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un upozorio je da Pjongjang neće oklijevati da pokrene nuklearni napad ako ga neprijatelj izazove nuklearnim oružjem, prenosi zvanična državna agencija KCNA.

Ovo upozorenje je izrekao tokom susreta sa sjevernokorejskim vojnim vrhom u komandi raketnih snaga, tokom testiranja interkontinentalne balističke rakete (ICBM), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kim je objasnio da se “ovakve odlučne vojne aktivnosti” provode kako bi se demonstrirao ofanzivni protuudar u okviru vojne doktrine i strategije Sjeverne Koreje, koja neće oklijevati da nuklearnim oružjem odgovori u slučaju da je neprijatelj isprovocira nuklearnim oružjem.

U odvojenoj izjavi, Kimova sestra Kim Yo-Jong osudila je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda za održavanje sjednice povodom lansiranja interkontinentalne balističke rakete, rekavši da je to bila vježba zemlje koja ima pravo na samoodbranu.

Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japana osudili su u četvrtak nedavno sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete i pozvale Pjongjang da se uključi u “suštinski dijalog bez preduvjeta”.

Domet rakete 15.000 kilometara

“SAD, Japan i Južna Koreja zajedno stoje protiv sjevernokorejskog daljeg razvoja nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila”, saopćili su američki državni sekretar Antony Blinken, japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa i južnokorejski ministar vanjskih poslova Park Jin.

“Nenajavljena lansiranja, ugrozila su sigurnost civilne avijacije i pomorskog saobraćaja u regiji”, dodale su diplomate u saopćenju i pozvale Sjevernu Koreju da “prestane s daljim provokacijama i prihvati poziv da se uključi u suštinski dijalog bez preduvjeta”.

Sjeverna Koreja ispalila je interkontinentalnu balističku raketu u ponedjeljak, a Južna Koreja i Japan saopćili su da je lansirani projektil ima potencijal da pređe više od 15.000 kilometara, što znači da je imao dovoljno veliki domet da stigne do Japana ili SAD-a.

SAD i Južna Koreja povećali su intenzitet zajedničkih vojnih vježbi protiv rastućih prijetnji od Sjeverne Koreje, koja tvrdi da ima suvereno pravo upravljati programom balističkih projektila za samoodbranu i odbacuje zabranu Vijeća sigurnosti UN-a, za koje tvrdi da je proizvod neprijateljske politike SAD-a.

Izvor: Agencije