Izraelci stavili Palestincu eksplozivni pojas i natjerali ga u tunel

Okupatorski vojnici su bili spremni dići tunel u zrak koristeći moje tijelo ako kamera na mojoj glavi pokaže borce Hamasa unutra, rekao je Hakim.

Hakim je bio među Palestincima koje su izraelske snage zarobile u Pojasu Gaze i skinule im odjeću (Reuters)

Britanska internetska stranica Middle East Eye (MEE) prenosi da je jedan stanovnik grada Gaza izjavio da su ga izraelski vojnici vezali i stavili na njega eksploziv prije nego što su ga natjerali da uđe u tunel za koji se sumnja da ga koristi Islamski pokret otpora Hamas.

Tridesetogodišnji Hakim izjavio je za MEE da je bio jedan od Palestinaca koji su viđeni skinuti i vezani nakon što su ih uhapsili izraelski vojnici.

Kaže da su ga izraelske snage koristile kao “živi štit” dok su tragali za Hamasovim borcima pod zemljom.

Palestinac, koji je želio da bude identificiran samo po imenu, rekao je da je jedan od desetaka muškaraca koji su viđeni na fotografijama i videosnimcima dok ih izraelske snage vezuju i skidaju u donji veš.

Isto učinili i 15-godišnjem dječaku

Hakim se sjeća da mu je jedan od vojnika kazao kako ga želi “poslati njegovom Bogu”, prije nego što ga je doveo do Hamasovog tunela.

”Natjerao me je da nosim pojas pun eksploziva i stavio mi je GoPro kameru na glav,u zajedno s konopcem oko struka”, rekao je Hakim.

Kaže da je tada gurnut u tunel i naređeno mu da ga istraži i vidi ima li boraca unutra.

“Bili su spremni dići tunel u zrak koristeći moje tijelo ako kamera na mojoj glavi pokaže bilo kojeg borca unutra. Bio sam 100 posto siguran da ću poginuti u tom trenutku, ali su me onda izvukli iz tunela kada nisu našli ništa unutra”, rekao je.

Prema Hakimovim riječima, istu stvar su učinili i 15-godišnjem dječaku.

Kaže da je dječak, koji je bio zatvoren zajedno s Hakimom, preživio i pušten je na slobodu tri dana kasnije.

Iako je Hakim pušten, njegov brat i ostali rođaci i dalje su u izraelskom zarobljeništvu.

‘Vrijeđali su nas najgorim riječima’

“Nekoliko dana smo bili bez hrane. Ponekad su nam davali vodu i vrijeđali su nas najgorim riječima koje su im mogle pasti na pamet”, rekao je Hakim.

Izrael je prošle sedmice objavio videosnimak na kojem se vide deseci polugolih palestinskih zatvorenika koji su držani u teškim uvjetima, tvrdeći da je riječ o borcima Hamasa koji se predaju.

Hakim je kazao da ni on, ni bilo koji od njegovih zarobljenih rođaka nemaju nikakve veze s bilo kojom od naoružanih grupa u Gazi.

Rekao je da su ih držali u školskom dvorištu na hladnoći.

”Ispitivali su nas o Hamasu i palestinskom otporu. Pustili su žene i djecu, a muškarce zadržali”, kazao je Hakim.

Izvor: Agencije