Brigade al-Qassam o tunelu koji je Izrael otkrio u Gazi: Kasno ste stigli

Brigade al-Qassam kažu da su ovaj ogromni tunel koristile samo jedanput, 7. oktobra, iako njegovo otkriće izraelska vojska predstavlja kao veliki uspjeh.

Izraelski vojnik u tunelu u gradu Gazi (Reuters)

Brigade al-Qassam reagirale su na objavu izraelske vojske u vezi s otkrićem velikog tunela koji pripada brigadama Izz al-Din al-Qassama, vojnom krilu Hamasa.

Objavile su video-snimak pod naslovom “Zakasnili ste, zadatak je obavljen”. U snimku je napisano da su Brigade al-Qassam ovaj ogromni tunel koristile samo jedanput, i to za izvođenje operacije “Potop al-Aqsa” 7. oktobra. Dodale su da ovo „potvrđuje dvostruki neuspjeh okupacije kada je riječ o slavnim napadima iz 7. oktobra“.

​'Neuspjela postignuća’

U ovom kontekstu, pisac i politički analitičar Majid Abu Diak rekao je za Al Jazeeru da okupaciona vojska već neko vrijeme pokušava predstaviti svoja postignuća ili sliku postignuća nasuprot postignućima koja prenose vojni mediji Brigada al-Qassam.

Međutim, čini se da je osuđen na neuspjeh svaki pokušaj okupacije da objavi nešto čime bi umirila svoju publiku ili poslala poruku međunarodnim medijima da ostvaruje neki uspjeh.

Pokušala je prikazati sliku oslobađanja svojih zarobljenika, ali nije bilo uspješno. Pokušala je predstaviti sliku racija u bolnicama, ali nije bilo uspješno.

Sada je pokušala predstaviti nešto što je smatrala značajnim protiv palestinskog otpora – otkriće velikog tunela na prelazu Erez koji razdvaja Pojas Gaze i Izrael.

Abu Diak je dodao da ni predstavljanje ovog otkrića nije bilo uspješno, jer je otpor otkrio da je ovaj tunel korišten samo jedanput za juriš na kontrolni punkt Erez tokom napada 7. oktobra. Zahvaljujući Brigadama al-Qassam radost okupacije zbog ovog postignuća potrajala je samo nekoliko sati.

Rekao je Abu Diak da izraelska okupacija do sada nije uspjela predstaviti sliku pobjede svojoj publici, pa čak ni međunarodnim medijima, što ukazuje i na uspjeh palestinskog otpora u predstavljanju medijima svoje superiornosti i napretka pri suprotstavljanju okupaciji. Ovo potvrđuje dvostruki neuspjeh okupacije, neuspjeh u predviđanju napada 7. oktobra i neuspjeh da otkrije šta se spremalo da bi se ti napadi izveli.

Prema Abu Diaku, neuspjeh ovdje proizlazi iz činjenice da je tunel koji je otkriven jedan među desecima tunela koji su bili pripremljeni za izvođenje ovih napada. Otpor je koristio specifične tunele pripremljene samo za izvođenje operacije “Potopa al-Aqsa”, koji nakon toga više nisu bili potrebni jer postoje stotine ili čak hiljade tunela ispod zemlje iz kojih palestinski otpor može izvoditi operacije protiv izraelske okupacije.

Mreža tunela

Izraelska vojska rekla je da je otkrila ogromnu mrežu tunela kojom upravlja Muhammad al-Sinwar, brat vođe pokreta Hamas u Pojasu Gaze, Yahye al-Sinwara.

Prema saopćenju izraelske vojske, jedan dio tunela proteže se četiri kilometra, od područja Jabalia do 400 metara od prijelaza Beit Hanoun na sjeveru.

Izraelska vojska je saopćila da je specijalna jedinica vojne divizije u Gazi koja se zove Yahlom, a koju čine pješadijske i inžinjerijske snage, izvela istraživačke operacije koje su joj omogućile da otkrije oko četiri kilometra tunela na dubini od 50 metara.

Izraelska vojska objavila je slike ministra odbrane Yoava Gallanta kako provjerava tunel u pratnji vojnih komandanata.

Riječ je o sistemu razgranatih tunela, koji posjeduju sanitarnu infrastrukturu, instalacije struje, komunikacija i telefona, uključujući čvrste kapije dizajnirane tako da spriječe ulaz vojnih snaga, te mogućnost kretanja vozila unutar njih.

Međutim, vojni ekspert Fayez al-Duwairi jučer je rekao za Al Jazeeru da postoji mnogo nejasnih informacija u vezi sa ovim tunelom koji je okupaciona vojska otkrila.

Prema karti koju je okupacija objavila, dodaje Al-Duwairi, prikazano je samo 1.300 metara, što znači da u Gazi, odnosno ispod naselja, ima još 2.700 metara.

Al-Duwairi je rekao: „Da je ovaj tunel povezan sa glavnom mrežom tunela, oni uopće ne bi objavljivali njegovo otkriće, jer to ne ide u njihovu buduću vojnu korist.“

Izvor: Al Jazeera