Lahore umjetnom kišom protiv zagađenog zraka

Lahore se često nalazi na prvom mjestu ljestvica najzagađenijih gradova na svijetu, a takva je situacija bila i na sam dan eksperimenta.

Vlasti prate utjecaj umjetne kiše u radijusu od 15 kilometara (Reuters - Ilustracija)

Umjetna kiša upotrijebljena je u pakistanskom Lahoreu kako bi se njome pokušalo raščistiti jako onečišćeni zrak.

To je prvi put da je u Pakistanu proveden eksperiment s umjetnom kišom koji bi trebao donijeti revoluciju u rješavanju opasnih razina onečišćenja zraka, prenosi Hina.

“Počela je padati lagana kiša u najmanje deset dijelova Lahorea”, rekao je čelnik pakistanske pokrajine Punjab Mohsin Naqvi.

Prema Naqviju, Lahore se često nalazi na prvom mjestu ljestvica najzagađenijih gradova na svijetu, a takva je situacija bila i na sam dan eksperimenta.

Utjecaj kiše

Rekao je da vlasti prate utjecaj umjetne kiše u radijusu od 15 kilometara.

Naqvi je naglasio da je eksperiment proveden uz pomoć vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Javnosti je poručio da je testiranje umjetne kiše sigurno, navodeći više od 1.000 takvih misija koje godišnje provede UAE i sličnih tehnologija koje koriste SAD i druge države.

Kvaliteta zraka u Lahoreu, glavnom gradu najmnogoljudnije pakistanske pokrajine Punjab, posebno je loša u posljednjih nekoliko sedmica pa je pokrajinska vlada primijenila nekoliko mjera, uključujući ranije zatvaranje kompanija i zatvaranje škola dva dodatna dana, no ništa od toga nije dalo rezultate.

Izvor: Agencije