UN: Mijanmar pretekao Afganistan na mjestu najvećeg proizvođača opijuma

Mijanmar je ove godine, prema procjenama, proizveo 1.080 metričkh tona opijuma, neophodnog za proizvodnju heroina, navodi u izvještaju Ured UN-a za drogu i kriminal.

Sveukupna procijenjena vrijednost "ekonomije opijata" Mijanmara je skočila na jednu do 2,4 milijarde dolara (Reuters - Ilustracija)

Mijanmar je u 2023. godini postao najveći svjetski proizvođač opijuma, pretekavši Afganistan koji je s povratkom na vlast talibana krenuo u suzbijanje trgovine drogom, navodi se u utorak u izvještaju UN-a, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Mijanmar je ove godine, prema procjenama, proizveo 1.080 metričkh tona opijuma, neophodnog za proizvodnju heroina, navodi u izvještaju Ured UN-a za drogu i kriminal (UNODC).

“Zlatni trokut”, granično područje između Mijanmara, Laosa i Tajlanda, već je duže vremena središte proizvodnje i krijumčarenja droge, naročito metamfetamina i opijuma.

Bolje metode uzgoja

Sveukupna procijenjena vrijednost “ekonomije opijata” Mijanmara je skočila na jednu do 2,4 milijarde dolara, što je ekvivalent između 1,7 do 4,1 posto BDP-a zemlje u 2022, dodaje se u izvještaju. Prošle je godine u Mijanmaru proizvedeno 790 metričkih tona opijuma.

Ekonomija države uveliko je pogođena sukobom i nestabilnošću od kada je 2021. vlast preuzela vojska te su se mnogi farmeri zbog slabog pristupa tržištima, narušene državne infrastrukture i velike inflacije okrenuli uzgoju maka.

Procijenjena proizvodnja opijuma za razdoblje 2022-23 je bila na najvišem nivou unazad 20 godina, ističe UNODC.

Uzgoj maka u Mijanmaru je postao sofisticiraniji, s povećanim investicijama i primjenom boljih metoda, uključujući poboljšano navodnjavanje te moguće korištenje umjetnih gnojiva kako bi se povećao prinos.

Kolaps sadnje maka u Afganistanu

U Afganistanu su talibani nakon povratka na vlast obećali da će okončati ilegalnu proizvodnju droge te je do tada najveći svjetski proizvođač maka ustupio mjesto Mijanmaru.

Uzgajanje maka u Afganistanu je u kratko vrijeme doživjelo potpuni kolaps.

Naime, u 2022. se mak u Afganistanu sadio na površini od 233.000 hektara dok se u 2023. ta površina zemljišta smanjila na 10.800 hektara.

Izvor: Agencije