Poljska tvrdi da su privremene mjere Suda Evropske unije neustavne

Odluka Ustavnog suda Poljske je uslijedila nakon što je nacionalistička stranka Pravo i pravda izgubila većinu u parlamentu na izborima 15. oktobra.

Ustavni sud Poljske, koji kritičari smatraju ispolitiziranim tijelom, već je izazvao krizu u Evropskoj uniji 2021. godine (Reuters)

Ustavni sud Poljske je izvijestio da kazne koje izriče najviši sud Evropske unije prije donošenja konačne presude, a poznate su kao privremene mjere, nisu u skladu s poljskim Ustavom, što dodatno pogoršava jaz kada je posrijedi vladavina prava.

Odluka je uslijedila nakon što je poljska nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS), koja je bila upletena u brojne sukobe s Briselom od dolaska na vlast 2015. godine, izgubila većinu u parlamentu na izborima 15. oktobra, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vladu bi trebao sastaviti Proevropski savez, koji je obećao da će poboljšati odnose s blokom.

Stotine miliona eura kazne

Poljska je bila primorana platiti stotine miliona eura kazni u dva slučaja u kojima je Sud EU-a izrekao privremene mjere – jednom zbog spora s Češkom u pogledu rudnika uglja Turow i drugi put zbog disciplinskih mjera koje su se odnosile na sudije.

Ustavni sud, koji kritičari smatraju ispolitiziranim tijelom, već je izazvao krizu u EU 2021. godine, kada je donesena presuda po kojoj dijelovi ugovora bloka nisu kompatibilni s poljskim Ustavom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada