Lavrov: SAD i NATO nastavljaju biti direktno uključeni u sukob u Ukrajini

Prvi zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u poručio je kako će ruska vojska uništiti svo oružje koje Ukrajina dobije.

Lavrov govorio o naoružavanju i obučavanju ukrajinskih vojnika (Reuters)

Koliko god Ukrajina nabavi novog oružja sve će ono uništiti ruska vojska, poručio je Dmitrij Poljanski, prvi zamjenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim narodima, prenosi Hina.

Poljanski se pritom osvrnuo na posjetu Sjedinjenim Američkim Državama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

„Novo naoružavanje Ukrajine na nikakav način neće utjecati na ispunjenje ruskih ciljeva u specijalnoj vojnoj operaciji. Želim savjetovati sve zapadne države neka se što prije zapitaju do kada će pomagati Ukrajini, ako je i sve manje Ukrajinaca koji vjeruju u ukrajinski režim“, naveo je on.

Iskorištena skoro sva sredstva

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov još je jednom istaknuo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob i to ne samo slanjem oružja, već i obukom osoblja koje provode u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i drugim državama.

Američki Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od ruske invazije koja je počela u februaru 2022. godine, ali nije odobrio nikakva sredstva otkako su republikanci preuzeli Zastupnički dom od demokrata u januaru.

Do sredine novembra Ministarstvo odbrane SAD-a iskoristilo je 97 posto od 62,3 milijarde dolara dodatnog finansiranja Ukrajine, a State Department je iskoristio svih 4,7 milijardi dolara sredstava vojne pomoći Ukrajini koja su mu bila dodijeljena, izjavila je prošle sedmice direktorica ureda za upravljanje i budžet Bijele kuće Shalanda Young.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada