Unutar Bidenove administracije raste ljutnja zbog izraelskog rata protiv Gaze

Pojedini visoki američki zvaničnici u privatnim razgovorima govore da postoje određeni aspekti izraelskih vojnih operacija koje jednostavno ne mogu braniti.

Brojni izvori su za CNN rekli da su službenici zgroženi konstantnim slikama palestinskih civila ubijenih u izraelskim zračnim napadima (Reuters)

U izvještaju američke mreže CNN navodi se da unutar administracije predsjednika Joea Bidena raste stanje zabrinutosti i bijesa u vezi s izraelskim napadom na Pojas Gaze, budući da izraelske snage ne pokazuju nikakve znakove koji bi upućivali na prekid kontinuiranih napada, dok broj civilnih žrtava u okupiranom Pojasu nastavlja rasti.

U izvještaju se navodi da neki visoki američki zvaničnici, nakon što je prošlo mjesec od početka rata, u privatnim razgovorima govore da postoje određeni aspekti izraelskih vojnih operacija koje jednostavno ne mogu braniti.

Sve je više poziva među državnim službenicima upućenih SAD-u da podrži prekid vatre, a brojni izvori su za CNN rekli da su službenici zgroženi konstantnim slikama palestinskih civila ubijenih u izraelskim zračnim napadima.

Jedan od visokih zvaničnika Bidenove administracije kaže: “Ovo je prouzrokovalo veliku etičku zabrinutost, ali niko ne govori o tome jer svi postupamo u skladu sa željama predsjednika, a on je u sve uključen.”

Ove sedmice došlo je do razilaženja između SAD-a i Izraela u vezi s budućnošću Gaze nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da će Izrael snositi odgovornost za sigurnost u Gazi “na neodređeni period”.

‘Nepromišljena reakcija’ i ‘intelektualni bankrot’

Američki državni sekretar Anthony Blinken ponovio je da se SAD protivi bilo kakvoj ponovnoj okupaciji Pojasa Gaze, iako “možda postoji potreba za nekim prelaznim periodom na kraju sukoba“.

Neke od najžešćih reakcija došle su iz State Departmenta, među kojim je i reakcija zvaničnika Josha Paula, koji je prošlog mjeseca javno podnio ostavku zbog pristupa Bidenove administracije sukobu.

Na drugim mjestima u američkoj administraciji zvaničnici osjećaju tihi bijes zato što broj civilnih žrtava raste.

Paul je podnio ostavku zbog načina na koji se Bidenova administracija odnosila prema trenutnom ratu u Gazi.

Rekao je da ne može podržati da se nastavi američka vojna pomoć Izraelu i opisao je reakciju administracije kao “nepromišljenu reakciju”, zasnovanu na “intelektualnom bankrotu”.

Prilikom podnošenja ostavke na LinkedInu, Paul je napisao: “Danas sam obavijestio kolege da sam dao ostavku u State Departmentu zbog političkog razilaženja u vezi s našom kontinuiranom smrtonosnom pomoći Izraelu. Kako bih dodatno objasnio opravdanje za to, napisao sam memorandum u prilogu.”

U sklopu otvorenog pisma koje su potpisale stotine službenika USAID-a, Bidenova administracija poziva se na prekid vatre, što su do sada odbijali.

USAID: Hitan prekid vatre i spašavanje života

U pismu se navodi: “Da bi napori USAID-a bili efikasni i da bi se spasili životi, potreban nam je hitan prekid vatre i neprijateljstva.”

“Smatramo da se porast katastrofalnih gubitaka ljudskih života može izbjeći samo ukoliko vlada SAD-a pozove na hitni prekid vatre u Gazi, oslobađanje izraelskih talaca, kao i da država Izrael vrati narodu Gaze vodu, hranu, gorivo i struju.” dodali su.

Prije nekoliko dana je časopis Foreign Policy upozorio kako  se pojavljuju nagovještaji nadolazeće oluje u State Departmentu, budući da su mnoge diplomate izrazile bijes, šok i očaj zbog onoga što smatraju “bjanko čekom” koji je SAD dao Izraelu da pokrene vojnu operaciju velikih razmjera u Gazi, uz visoku humanitarnu cijenu koju plaćaju palestinski civili u okupiranom Pojasu.

Časopis navodi da se bijes pretvorio u “masovni val protivljenja” zbog načina na koji je Biden pristupio ratu među zvaničnicima nacionalne sigurnosti, što je njegovu administraciju stavilo u odbrambeni položaj unutar zemlje i inostranstvu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada