Na istoku Ukrajine ubijen političar kojeg podržava Rusija

Mihail Filiponenko, zastupnik u parlamentu koji podržava Rusija u okupiranom Lugansku, ubijen je u srijedu nakon što je eksplozivna naprava detonirana u njegovom automobilu.

Mihail Filiponenko
Ukrajinska vojna obavještajna agencija rekla je da je izvela operaciju sa snagama otpora u Lugansku (AFP)

Ukrajina je saopštila da je izvela specijalnu operaciju ubistva političara kojeg podržava Rusija, a koji je poginuo u eksploziji automobila bombe u istočnoj Ukrajini.

Atentat je posljednji u nizu napada na separatiste i zvaničnike koje je postavila Moskva u ukrajinskim regijama na koje Kremlj polaže pravo.

Mihail Filiponenko, zastupnik u parlamentu koji podržava Rusija u okupiranom Lugansku, ubijen je u srijedu nakon što je “eksplozivna naprava detonirana” u njegovom automobilu, rekao je njegov sin novinskoj agenciji Luhansk Information Center, piše Al Jazeera English.

Filiponenko, koji je bio angažovan u proruskom separatističkom pokretu u Lugansku od 2014, prethodno je bio jedan od najviših zapovjednika u vojsci takozvane Narodne Republike Lugansk.

(AFP)

Pokret otpora pomagao ukrajinskim obavještajcima

U septembru je izabran u regionalnu skupštinu u anketi koja je izazvala široku međunarodnu osudu.

Ukrajinska vojna obavještajna agencija rekla je da je izvela operaciju sa snagama otpora u Lugansku.

“Specijalna operacija eliminacije Filiponenka provedena je zajedno s predstavnicima pokreta otpora. Od posljedica jutrošnje eksplozije Filiponenko je preminuo na licu mjesta”, stoji u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Lugansk je jedna od četiri ukrajinske regije koje je Rusija pripojila prošle godine, uprkos tome što nije imala punu vojnu kontrolu nad tim područjima.

Ruski mediji objavili su fotografije za koje kažu da je Filiponenkovo izrazbijano vozilo na rubu ceste, s tragovima krvi na sjedištima.

 

Više napada na proruske predstavnike

Nekoliko istaknutih pobornika ruskog napada na Ukrajinu i zvaničnika koje je postavila Moskva na teritoriji koju su zauzele ruske snage napadnuto je od početka sukoba u februaru prošle godine.

Prošlog mjeseca Oleg Tsarjov, prokremljovski političar kojeg je Moskva navodno spremala da predvodi prorusku vladu u Kijevu, preživio je nakon što je upucan u svom hotelskom kompleksu na anektiranom poluotoku Krim.

Moskva je optužila ukrajinske tajne službe da su izvršile taj i nekoliko drugih napada, uključujući bombaški napad na nacionalistkinju Darju Duginu izvan Moskve prošle godine i bombaški napad na vojnog blogera Vladlena Tatarskog u kafiću u Sankt Peterburgu u aprilu.

Kijev nije dao nikakav komentar nakon bombaškog napada u srijedu.

Rusija i Ukrajina nalaze se u krvavom 20-mjesečnom ratu, otkad je Rusija pokrenula invaziju na susjednu zemlju u februaru 2022. Od tad je bilo na stotine hiljada žrtava na obje strane.

Izvor: Agencije