Rusija se povukla iz ključnog sporazuma o ograničenju oružanih snaga

Moskva se službeno povukla iz ključnog sigurnosnog sporazuma koji je nakon Hladnog rata trebao smanjiti potencijalne sukoba između Istoka i Zapada.

U maju 2023. Vladimir Putin je potpisao dekret kojim otkazuje sporazum, izazvavši osudu NATO-a (Reuters)

Rusija se u utorak službeno povukla iz ključnog sigurnosnog sporazuma koji je nakon Hladnog rata trebao smanjiti potencijalne sukoba između Istoka i Zapada, što je najnoviji znak rastućih napetosti između Rusije i NATO-a.

“U 00.00 sati 7. novembra 2023. godine završen je postupak povlačenja Rusije iz CFE-a [Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi]”, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju na svojoj internetskoj stranici, prenosi Hina.

“Time je međunarodno-pravni dokument, čiju je valjanost naša država suspendirala već 2007. godine, za nas konačno postao historija”.

Sporazum iz 1990. godine, koji je dogovoren i sklopljen na kraju Hladnog rata i potpisan godinu nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog saveza.

‘Izgubio dodir sa stvarnošću’

Rusija je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu 2007. i zaustavila aktivno sudjelovanje 2015. godine.

U maju 2023. godine, kada je Rusija već duboko bila u ratu u Ukrajini, koji je pokrenula u februaru 2022. godine, predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim otkazuje sporazum, izazvavši osudu NATO-a za “podrivanje euroatlantske sigurnosti”.

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od Hladnog rata, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tokom vikenda da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama ispod nule.

“Sporazum CFE-u sklopljen je na kraju Hladnog rata, kada se činilo mogućim formiranje nove arhitekture globalne i evropske sigurnosti utemeljene na saradnji te su poduzeti odgovarajući pokušaji”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Akcije SAD-a za proširenje NATO-a dovele su do toga da su zemlje saveza “otvoreno zaobišle” grupna ograničenja, tako da je sporazum CFE u svom izvornom obliku izgubio dodir sa stvarnošću”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

NATO osudio rusko povlačenje iz CFE-a

Saveznici u NATO-u osudili su kasnije u utorak odluku Rusije da se povuče iz ovog sporazuma.

“Saveznici osuđuju odluku Rusije da se povuče iz CFE-a i njen agresorski rat protiv Ukrajine, koji je u suprotnosti s ciljevima sporazuma. Rusko povlačenje je posljednja u nizu akcija koje sistematski potkopavaju euroatlantska sigurnost”, navodi se u saopćenju Alijanse, prenosi Tanjug.

“savezničke države članice namjeravaju suspendirati djelovanje CFE-a onoliko dugo koliko je potrebno, u skladu sa svojim pravima prema međunarodnom pravu. Ovo je odluka koju u potpunosti podržavaju svi NATO saveznici”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije