Crnomorska flota Rusije gađala ukrajinsku vojnu infrastrukturu

Loše vrijeme usporilo je ruske napore za osiguranje svojih položaja na području istočne Ukrajine i osvajanje razorenog grada Avdiivke.

Veliki dio borbi protekle sedmice bio je fokusiran na industrijsku zonu izvan centra i na veliku koksaru Aviivka (Reuters)

Fregata ruske crnomorske flote izvela je napad sa četiri krstareće rakete na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, objavila je u srijedu ruska državna novinska agencija TASS, a prenosi Reuters.

“Posada fregate dobila je iznenadnu zadaću da u najkraćem mogućem roku izvrši napad krstarećim projektilima Kalibr na neprijateljsku vojnu infrastrukturu”, ističe se u vijesti  TASS-a.

Reuters nije mogao potvrditi kada se napad dogodio, prenosi Hina.

Loše vrijeme usporilo Ruse kod Avdiivke

Loše vrijeme usporilo je ruske napore za osiguranje svojih položaja na području istočne Ukrajine i osvajanje razorenog grada Avdiivke, istakli su u utorak ukrajinski zvaničnici, a prenosi Reuters na koga se poziva Hina.

Navodi se kako ruske trupe, potpomognute zračnim udarima, još od sredine oktobra pokušavaju preuzeti kontrolu nad Avdiivkom. Ukrajinski zvaničnici ističu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta u gradu koji je označen kao glavni ulaz u regionalno središte Donjeck koji je udaljen tek 20-ak kilometara.

Tlo je, inače, nakon oluja i snijega na jugu raskvašeno i neprikladno za vojne manevre. Vojni glasnogovornik Volodimir Fitio tvrdi da je loše vrijeme natjeralo Ruse na “prilagođavanja”.

“Ne možete napredovati kada je teren ovakav”, rekao je Fitio za medijsku kuću Espreso TV. “Rusi su ranije dovodili rezervne vojnike i bacali ih u bitku. Sada je puno manje takvih pokreta zbog vremena”, naveo je.

Ističe se da je veliki dio borbi protekle sedmice bio fokusiran na industrijsku zonu izvan centra i na veliku koksaru Aviivka, koju su ukrajinski branitelji napustili ovog mjeseca.

Putin čeka izbore u SAD

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće sklopiti mir u Ukrajini prije objavljlivanja rezultata američkih izbora zakazanih za novembar slijedeće godine, saopćio je visoki američki zvaničnik, poslije sastanka ministara vanjskih poslova NATO u Briselu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Očekujem da Putin neće sklopiti mir ili bar ne u značajnoj mjeri, prije nego što vidi rezultate naših izbora”, rekao je zvaničnik, koji je želio ostati anoniman.

On je dodao da je Alijansa ponovila da će nastaviti podržavati Ukrajinu, iako zna da je malo vjerovatno da će mirovni sporazum u narednoj godini biti postignut.

Reuters navodi da je neimenovani američki zvaničnik iznio ovu ocjenu usred zabrinutosti da bi potencijalna pobjeda bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla preokrenuti podršku Zapada Kijevu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada