Oluja usmrtila 10 osoba na jugu Ukrajine

Ukupno je 411 naselja u 11 regija ostalo bez energije, a više od 1.500 vozila je trebalo spasiti.

Hitne službe pružaju pomoć zarobljenim stanovnicima Ukrajine (Real Madrid C.F. / YouTube)

Najmanje 10 osoba je izgubilo živote tokom ledenih oluja snijega i kiše koje su pogodile Ukrajinu sa Crnog mora, blokirale infrastrukturu, saobraćajnice i prekinule dotok električne energije, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova države.

Rekordna oluja pogodila je veliki dio države počev od nedjelje, ostavivši stotine naselja u pogođenoj regiji bez energije i opteretivši već jako pogođenu elektroenergetsku mrežu, kao i spasilačke službe, zbog skoro dvogodišnje ruske invazije.

„Zbog pogoršanja vremenskih uvjeta, 10 osoba je preminulo u regijama Odesa, Harkiv, Mikolaiv i Kijev. Povrijeđeno je 23, među kojima i dvoje djece“, objavio je u utorak ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko na aplikaciji Telegram.

Hiljade spašene iz snijega

Ukupno je 411 naselja u 11 regija ostalo bez energije, a više od 1.500 vozila je trebalo spasiti, dodao je Klimenko.

U nevremenu je najteže pogođen jug Ukrajine, naročito crnomorska regija Odesa. Automobili i autobusi su klizili po zaleđenim ulicama i završavali na obližnjim poljima, a policija se borila sa jakim vjetrovima tokom izvlačenja vozila.

Oleh Kiper, guverner regije Odesa gdje je pet osoba preminulo zbog nevremena, navodi kako je blizu 2.500 ljudi spašeno u operacijama službi za vanredne situacije nakon što su bili blokirani u snijegu.

„Izvučeno je 849 vozila, među kojima 24 autobusa i 17 vozila hitne pomoći“, napisao je na Telegramu i dodao kako je više od 300 naselja u regiji bilo bez električne energije.

Na udaru i jug Rusije

Ekstremno nevrijeme pogodilo je i desetke hiljada vojnika koji su na liniji fronta zbog 21-mjesečnog rata sa Rusijom, a postojao je strah da bi Moskva mogla napasti elektroenergetsku mrežu zbog zime.

Oluja je poharala i druge obližnje regije. Na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala od Ukrajine, kao i na jugu Rusije najmanje tri osobe su poginule.

Rusko Ministarstvo energetike objavilo je kako je „blizu 1,9 miliona ljudi“ imalo problema sa energijom u regijama Dagestan, Krasnodar i Rostov, te na okupiranim ukrajinskim teritorijama Donjeck, Luganjsk, Herson, Zaporožje i Krim.

Izvor: Agencije