Finska zatvara granicu s Rusijom na dvije sedmice

Helsinki optužuje Moskvu za usmjeravanje tražitelja azila prema granici kao odmazdu za njezinu odluku o pridruživanju NATO-u.

Graničari i carinici provjeravaju kamion na međunarodnom graničnom prijelazu Raja-Jooseppi u Inariju, sjeverna Finska 28. novembra 2023. (Lehtikuva/Emmi Korhonen/Reuters)

Finska će zatvoriti cijelu svoju granicu s Rusijom za putnike sljedeće dvije sedmice u pokušaju da zaustavi neuobičajeno veliki protok tražitelja azila u nordijsku zemlju, za koji vlada i njezini saveznici kažu da je orkestrirani potez Moskve.

Finska je prošle sedmice zatvorila sve svoje granične prijelaze osim jednog za putnike iz Rusije, držeći otvorenim samo najsjeverniji prijelaz Raja-Jooseppi koji se nalazi na Arktiku. Ali i ovaj će se prijelaz sada zatvoriti, saopćila je vlada u utorak.

Približno 900 tražitelja azila iz zemalja, uključujući Keniju, Maroko, Pakistan, Somaliju, Siriju i Jemen, ušlo je u Finsku iz Rusije ovog mjeseca, što je povećanje na manje od jednog dnevno u odnosu na raniji period, prema finskim vlastima.

Premijer Petteri Orpo rekao je da će Finska potpuno zatvoriti svoju istočnu granicu na dvije sedmice (Lehtikuva/Vesa Moilanen/Reuters)

Helsinki kaže da Moskva usmjerava ljude na granicu kao odmazdu za svoju odluku da poveća odbrambenu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je Kremlj negirao.

Finska se pridružila NATO-u ranije ove godine, okončavši desetljeća vojne nesvrstanosti, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

“Ovo je operacija utjecaja Rusije i mi to ne prihvatamo”, rekao je premijer Petteri Orpo na konferenciji za novinare.

Luke i aerodromi otvoreni

U ponedjeljak je rekao da njegova zemlja ima obavještajne informacije o tome da ruske vlasti pomažu tražiteljima azila i da uprkos zatvaranju finske granice još uvijek ima više ljudi u Rusiji koji idu prema Finskoj.

U ponedjeljak su tri tražitelja azila stigla u Finsku preko udaljenog prijelaza Raja-Jooseppi, posljednje otvorene granične stanice, a u utorak nije bilo ulazaka.

Granični prijelaz ostat će otvoren u srijedu prije zatvaranja do 13. decembra, saopćila je vlada.

Finski pravobranitelj za nediskriminaciju prošle je sedmice rekao da je udaljena lokacija Raja-Jooseppi izazvala zabrinutost da Helsinki ugrožava pravo na traženje azila.

Tražitelji azila bit će ograničeni na podnošenje zahtjeva za zaštitu na “otvorenim graničnim prijelazima za zračni i pomorski promet”, što znači lukama i aerodromima, rekle su vlasti.

Željeznički prijelaz između Rusije i Finske ostao bi otvoren, ali samo za teretni promet.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada