Frontex jača finsku granicu sa Rusijom

Frontex će u Finskoj rasporediti 50 graničara i ostalog osoblja te opremu, uključujući i patrolna vozila.

Helsinki optužuje Moskvu da je u posljednje dvije sedmice dovela na finsku granicu približno 700 izbjeglica i migranata (Reuters)

Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) saopćila je kako će naredne sedmice u Finsku poslati određeni broj svojih oficira nakon što je ta država odlučna ograničiti broj tražitelja azila koji stižu preko Rusije, a s istim problemom suočava se i Estonija, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Helsinki optužuje Moskvu da je u posljednje dvije sedmice dovela na finsku granicu približno 700 izbjeglica i migranata, većinom iz Jemena, Afganistana, Kenije, Maroka, Pakistana, Somalije i Sirije. Kremlj odbacuje optužbe službenog Helsinkija.

Otvorena samo arktička ruta

Finska, članica NATO-a, sa Rusijom dijeli granicu od 1.340 kilometara, koja također služi kao vanjska granica Evropske unije. U srijedu je ta baltička država objavila da će zatvoriti sve granične prijelaze osim najsjevernijeg pa će tako od petka otvorena ostati jedino zabačena arktička ruta. Ta će mjera biti na snazi mjesec dana.

Kako je najavljeno, Frontex će u Finskoj rasporediti 50 graničara i ostalog osoblja te opremu, uključujući i patrolna vozila. Prva grupa pripadnika Frontexa stiže u Finsku 29. novembra, a među njima su stručnjaci za nadzor, prevoditelji i stručnjaci za provjeru dokumenata.

Finska je prošle godine donijela zakon koji dopušta njenim graničnim vlastima da prestanu primati zahtjeve za azil na određenim prijelazima u slučaju da je ta država postala meta masovne imigracije koju je orkestrirala neka druga država.

Finski ministar unutrašnjih poslova Mari Rantanen je rekao da će pojačati mjere provjere na granici, uključujući registraciju migranata, uspostavu centara za prikupljanje fotografija i otisaka prstiju te prikupljanje ostalih identifikacijskih informacija.

Estonske mjere

I estonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je optužilo Rusiju za “hibridnu napadačku operaciju” kako bi na granici te baltičke države okupljala migrante u cilju potkopavanja državne sigurnosti i uznemiravanja stanovništva.

Približno 30 migranata, uglavnom iz Somalije i Sirije, pokušalo je posljednjih dana ući iz Rusije u Estoniju, no Ministarstvo tvrdi da niko nije zatražio azil i da su svi vraćeni natrag. Estonija je saopćila da neće prezati od zatvaranja graničnih prijelaza ako “migrantski pritisak iz Rusije eskalira”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada