SAD nameće nove opsežne sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini

Nove mjere ciljaju, među ostalima, buduće energetske kapacitete Rusije, izbjegavanje sankcija i samoubilačku bespilotnu letjelicu koja je bila prijetnja ukrajinskim vojnicima i opremi.

Najnovije mjere usmjerene su protiv subjekta uključenog u razvoj, rad i vlasništvo nad ogromnim projektom u Sibiru poznatom kao Arctic-2 LNG (Reuters)

Sjedinjene Američke Države uvele su u četvrtak sveobuhvatne nove mjere protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, koje ciljaju, među ostalim, buduće energetske kapacitete Rusije, izbjegavanje sankcija i samoubilačku bespilotnu letjelicu koja je bila prijetnja ukrajinskim vojnicima i opremi.

Sankcije ciljaju stotine osoba i subjekata, prenosi Hina.

Najnovije mjere usmjerene su protiv subjekta uključenog u razvoj, rad i vlasništvo nad ogromnim projektom u Sibiru poznatom kao Arctic-2 LNG, stoji u saopćenju State Departmenta.

Svrha projekta je isporučivanje ukapljenog prirodnog plina na globalna tržišta.

Washington je uveo sankcije protiv proizvodnje dronova KUB-BLA i Lancet koje koristi ruska vojska u Ukrajini.

Američko ministarstvo trgovine u četvrtak je dodalo trinaest subjekata u Rusiji i Uzbekistanu na svoj popis kontrole izvoza zbog djelovanja protivnog američkoj nacionalnoj sigurnosti ili vanjskoj politici.

Izbjegavanje sankcija

SAD se također sada pozabavio izbjegavanjem sankcija putem Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

Ministarstvo finansija objavilo je da kompanije sa sjedištem u tim zemljama nastavljaju slati robu s dvojnom namjenom visokog prioriteta u Rusiju, uključujući komponente na koje se Moskva oslanja za svoje sisteme naoružanja.

Sedam banaka sa sjedištem u Rusiji i deseci industrijskih kompanija također su pogođeni sankcijama ministarstva finansija, uključujući Gazpromneft Catalytic Systems LLC, za koje ministarstvo finansija SAD-a kaže da proizvodi hemijske agense za naprednu preradu nafte u Rusiji.

Kremlj je u četvrtak rekao kako očekuje da će mu Zapad nametnuti još strožije sankcije zbog rata, ali sve više raste sentiment da takve kazne štete zapadnim interesima dok se ruska ekonomija dobro prilagođava.

Izvor: Agencije