Vijeće starješina poziva Bidena da napravi plan trajnog mira između Izraela i Palestine

Organizacija koja uključuje visoke zvaničnike, aktiviste za mir i ljudska prava, koju je osnovao Nelson Mendela 2007. godine, tražila je od američkog predsjednika da definira ‘viziju mira’.

U pismu stoji da će u historiji ostati zapamćena Bidenova era ukoliko uspije formirati koaliciju partnera koji žele pravedno rješenje i koji mognu napraviti neki održiv plan (AP)

U četvrtak je Vijeće starješina (The Elders) pozvalo američkog predsjednika, Joe Bidena, da napravi neki plan trajnog mira između Izraela i Palestine.

U otvorenom pismu, spomenuta organizacija koja uključuje visoke zvaničnike, aktiviste za mir i ljudska prava, koju je osnovao Nelson Mendela 2007. godine, tražila je od američkog predsjednika da definira „viziju mira“.

U pismu se navodi da plan mora biti zasnovan na rješenju o postojanju dvije države i da mora dati jednaka prava Palestincima i Izraelcima. To su potpisali, između ostalih, Mary Robinson, predsjednica organizacije The Elders i bivša predsjednica Irske, te dva dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Uvjeti za plan

Plan, također, mora biti zasnovan na međunarodnom pravu, mora odrediti ko će preuzeti kontrolu nad Pojasom Gaze, zatim riješiti opravdani strah za sigurnost Izraela te okončati prisvajanje palestinske teritorije od strane Izraela, navodi se u pismu.

Potpisnici pisma priznali su da iznalaženje mirovnog plana zahtijeva vrijeme i mnogo političke hrabrosti.

Osudili su napad Hamasa koji se desio 7. oktobra, ali smatraju da uništavanje Gaze i ubijanje civila Izraelce ne čini sigurnima te da će ovo što se dešava prouzrokovati širenje terorizma u regionu i šire. Ističu da „nema rješenja na vojnom planu za ovaj sukob“.

Na kraju pisma stoji da će u historiji ostati zapamćena Bidenova era ukoliko uspije formirati koaliciju partnera koji žele pravedno rješenje i koji mognu napraviti neki održiv plan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada