Značajan pad podrške američke javnosti izraelskom ratu u Gazi

Anketa pokazuje da 68 posto Amerikanca smatra da Izrael treba proglasiti prekid vatre s Hamasom.

Izraelsko bombardovanje stambenog područja na sjeveru Pojasa Gaze (AFP)

Anketa koju je proveo Reuters u saradnji sa Istraživačkim centrom Ipsos pokazala je značajan pad podrške američke javnosti ratu koji Izrael vodi u Pojasu Gaze već više od mjesec dana.

Anketa, koja je provdena u ponedjeljak i utorak, a čiji su rezultati objavljeni u srijedu, pokazala je da 68 posto Amerikanca smatra da Izrael treba proglasiti prekid vatre s Islamskim pokretom otpora (Hamas).

Samo oko 32 posto ispitanika reklo je da bi SAD trebao podržati Izrael, i to kao odgovor na pitanje koju ulogu njihova zemlja treba zauzeti u trenutnim dešavanjima u Gazi.

U anketi koju su proveli Reuters/Ipsos 12. i 13. oktobra, postotak onih koji su podržali Izrael u ratu u Gazi iznosio je 41 posto.

Ono što je Reuters smatrao potencijalno zabrinjavajućim znakom za Izrael jeste da je samo 31 posto Amerikanca podržalo slanje oružja u Izrael, 43 posto je bilo protiv te ideje, dok su ostali rekli da nisu sigurni.

Bidenova podrška Izraelu

Prema onome što su pokazali rezultati ankete, podrška slanja oružja u Izrael bila je veća među republikancima, dok se gotovo polovina demokrata protivila toj ideji.

Četiri posto ispitanika je reklo da bi SAD trebao podržati Palestince, dok 15 posto smatra da se uopšte ne treba miješati, a dva procenta su slična onome što je pokazala anketa prošlog mjeseca.

Reuters i Ipsos su proveli anketu online i širom zemlje, a uzorak je uključivao 1.006 punoljetnih Amerikanaca.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena podržava izraelski rat u Pojasu Gaze, opisujući ga kao “samodbranu”.

Washington je poslao kamione sa oružjem i municijom u Izrael, te rasporedio svoje snage i dronove u Gazi, pod izgovorom da pomažu u potrazi za zarobljenicima koje drži Hamas. Osim toga, odbijaju prekid vatre pod izgovorom da bi to išlo u korist Pokreta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada