Sanchez dobio mandat za još četiri godine na čelu Španije

Španija, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, dobila je novu vladu nakon izbora održanih u julu.

Pedro Sanchez je dobio novi mandat na čelu Španije (EPA)

Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez dobio je u četvrtak novi četverogodišnji mandat na čelu Španije, nakon što je za njegovu lijevu vladu glasalo 179 od 350 zastupnika u parlamentu, prenosi Hina.

Sancheza su podržale lijeve i regionalne stranke Katalonije, Baskije, Galicije i Kanarskih otoka.

Protiv je bio 171 zastupnik desnih Narodne stranke i Voxa.

Španija, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, dobila je novu vladu nakon izbora održanih u julu.

“Želim zahvaliti svim političkim grupacijama na podršci da dobijem novi mandat i formiram koalicijsku vladu”, rekao je 51-godišnji Sanchez.

On je uz podršku drugih stranačkih grupacija i sa 121 zastupnikom svoje Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) premašio 176 potrebnih zastupnika za sastavljanje vlade nakon ustupaka regionalnim strankama.

Najava Zakona o amnestiji, kojim se oprašta zagovornicima nezavisnosti organiziranje zabranjenog referenduma 2017, čime se obustavljaju krivični progoni, dovela je do uličnih protesta posljednjih dana.

U četvrtak je oko parlamenta bilo 1.600 policajaca koji su čuvali zgradu dok su zastupnici izglasavali novi mandat Sanchezu.

Sporazumi s partnerima

Pripremajući zakon o amnestiji za organizatore referenduma Sanchez je odbio prihvatiti dogovorni referendum o nezavisnosti Katalonije, više puta ponovivši da je on suprotan ustavu Španije, ali obavezao se razgovarati o njemu.

Također se obavezao na pregovore o tome da Katalonija samostalno prikuplja poreze i da samostalno upravlja prigradskom željeznicom. Sarađivat će i s katalonskom vladom na planu i olakšavanju povratka kompanija u Kataloniju, a koje su napustile tu autonomnu pokrajinu na sjeveroistoku, nakon tenzija nastalih 2017.

Obećao je i da će Katalonija, gdje živi 7,5 miliona stanovnika, više direktno učestvovati u evropskim i drugim međunarodnim institucijama. Zbog toga je španska vlada već poslala zahtjev u Brisel da katalonski, baskijski i galješki jezik postanu službeni jezici Evropske unije, uz već prisutni španski jezik.

Kako bi se ispunili svi uvjeti, dogovoreno je uspostavljanje komisije, gdje bi trebali sjediti i međunarodni predstavnici, a koja bi nadgledala provođenje sporazuma.

Time je Sanchez dobio podršku sedam zastupnika katalonske stranke JxCAT, a također i sedam zastupnika katalonske stranke ERC. Toj stranci, čiji je član katalonski premijer Pere Aragones, obećao je smanjenje duga Regionalnom fondu za likvidnost (FLA), što je državni fond koji odobrava kredite regijama i njihovim javnim preduzećima kada se nađu u finansijskim poteškoćama. Dug Katalonije bio bi smanjen sa 73 milijarde na 58 milijardi eura.

Nacionalističkom bloku Galicije (BNG), lijevoj stranci koja zagovara samostalnost sjeverne pokrajine Galicije, obećao je smanjenje takvog duga za 20 posto.

Neke od ukupno 17 autonomnih pokrajina, koje su također dužne, poručile su da je takav sporazum nepravedan.

Brojni ustupci

Baskijskoj nacionalističkoj stranci (PNV), umjerenoj stranci desnog centra koja podržava referendum o nezavisnosti Baskije, ali ne insistira na njemu, obećao je da će Baskija dobiti status “nacije”. Sanchezova stranka dosad je blokirala uvođenje tog statusa u baskijskom regionalnom parlamentu. Baskija bi trebala samostalno upravljati socijalnim sistemom i tako dobiti veću autonomiju.

To je naišlo na odobrenje i lijeve stranke EH Bildu, koja traži referendum o nezavisnosti Baskije gdje živi 2,2 miliona stanovnika, ali je bez njega podržala Sancheza.

Regionalnoj stranci Kanarskih otoka, gdje je pristižu brojni emigranti iz Afrike, obećao je pak veću finansijsku pomoć.

Sanchez je prvi sporazum postigao sa svojim aktuelnim koalicijskim partnerom Sumarom, grupom manjih lijevih stranaka među kojima je Podemos. Njihovog 31 zastupnika pridobio je obavezavši se smanjiti radnu sedmicu s 40 sati na 37,5 bez smanjenja plata radnicima. Dogovoren je i plan za smanjenje nezaposlenosti mladih, što je dugogodišnji problem Španije. Najavljeno je i jačanje javnog zdravstva.

Sanchez je ranije izjavio da su ovi sporazumi “jedini način” da Španija dobije novu vladu. Poručio je da će sporazumi omogućiti “suživot” svih Španaca u raznim dijelovima države.

Izvor: Agencije