Stoltenberg: NATO i EU rade na trajnoj stabilnosti na Balkanu

Jake institucije poput NATO-a i EEvropske unije su potrebne kako raste nestabilnost s ‘brutalnim ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku’, rekao je generalni sekretar Alijanse.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da rat u Ukrajini pokazuje potrebu da se poveća industrijska proizvodnja ključne municije (Reuters)
Jens Stoltenberg kaže da rat u Ukrajini pokazuje potrebu da se poveća industrijska proizvodnja ključne municije (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se u srijedu s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i ukazao na sve što su NATO i Evropska unija zajedno uradili ove godine, što uključuje rad ka trajnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je rekao da NATO i EU imaju mnogo toga zajedničkog, dijele iste vrijednosti i suočavaju se s istim izazovima, prenosi Tanjug, pozivajući se na saopćenje NATO-a.

Istakao je da su NATO i EU mnogo uradili u borbi protiv dezinformacija i unapređenju njihovog strateškog partnerstva u oblastima kao što su vojna mobilnost, cyber prostor i svemir.

‘Odbrana demokratskih vrijednosti’

Kazao je da su NATO i EU poslali snažnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Stoltenberg je ocijenio da rat u Ukrajini pokazuje potrebu da se poveća industrijska proizvodnja ključne municije i pozdravio napore EU-a da poveća proizvodne kapacitete i zajedničke nabavke.

Upozorio je da su jake institucije poput NATO-a i EU-a potrebne kako raste nestabilnost s “brutalnim ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku”, stalnom prijetnjom od terorizma, krizom koju izazivaju klimatske promjene i “autoritarnim režimima koji prijete međunarodnom poretku”.

Stoltenberg kaže da Evropa i Sjeverna Amerika mogu braniti “naše demokratske vrijednosti, čuvati sigurnost naših ljudi i snagu naših nacija”.

Izvor: Agencije